Da li poslije gasne, Evropi prijeti i naftna kriza?

13.05.2022. | 22:50

Više cijene gasa, zbog ukrajinsko-ruskih sankcijia i kontrasankcija, pogurale su i cijenu nafte – barel ponovo doseže i 110 dolara. Iz Brisela poručuju da u ponedjeljak očekuju dogovor i o naftnom embargu Rusiji. Ipak, neizvjesnost oko snabdijevanja gasom evropskih potrošača raste.

Ove sedmice čelnici Brisela su na diplomatskoj turneji u zemljma članicama koje traže izuzeće od zabrane uvoza ruske nafte. Saglasnosti još nema, pa se razgovori nastavljljaju i tokom vikenda kako bi prijedlog naftnog embarga Rusiji, u ponedjeljak ponovo bio na dnevnom redu Savjeta ministara spoljnih poslova Unije.

“Siguran sam da ćemo imati sporazum. Ovaj sporazum nam je potreban i imaćemo ga jer moramo da se oslobodimo zavisnosti od nafte od Rusije. Moramo da razumijemo specifične okolnosti svake od 27 država članica”, rekao je šef diplomatije EU Žozep Borelj.

A na relaciji Helsinki-Moskva gasne varnice. Kremlj pisanje medija da će gasne slavine zavrnuti i finskim susjedima, naziva lažnim vijestima.

Finska poručuje da je spremna za obustavu uvoza ruskog gasa jer pokriva samo pet odsto potreba za energijom. Bugaska, koja uveliko troši zalihe jer je bez ruskog gasa gotovo mjesec dana, tvrdi da je našla zemenu.

“Uspjeli smo da ispregovaramo veoma dobre cijene sa Sjedinjnim Američkim Državama, mnogo niže od onih na evropskom tržištu, ali dobra vest je da ćemo moći da dobijemo pune količine azerbejdžanskog gasa prije nego što se interkonekcija završi – 1. jula”, kaže predsjednik Vlade Bugarske Kiril Petkov.

Stručnjaci ocjenjuju da ukarjinsko-ruske sankcije i kontrasankcije samo štete evropskim potrošačima. Dotok ruskog gasa ukrajinskim gasovodom je smanjen, a potpuno obustvljen gasovodom “Jamal” a treba pokriti i tekuću potrošnju i puniti skladišta za zimu.

“Sve ovo praktično nije energetika, sve je ovo apsolutno politika gdje jedni dugima, utuk na utuk, prave štetu Evropi vrlo veliku. Dakle Evropi treba gasa. Ukrajina ne vidim razloga zašto je to prekinula, Rusija dala kao neku kontrameru, tako da to nema veze sa energetikom i sa ekonomijom”, smatra Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas Srbije.

Sljedeća sedmica je ključna, jer pristižu računi za gas koje treba platiti u rubljama. A na finasijskom tržištu ruska vluta bilježi maksimalne vrijednosti u odnosu i na dolar i na evro.