Da li će gorivo pojeftiniti? SDP uputio Prijedlog zakona o ukidanju akciza na gorivo u BiH

21.02.2022. | 16:38

SDP BiH je, zajedno sa ekonomistom Farukom Hadžićem, pripremio Prijedlog zakona o ukidanju akciza na gorivo u Bosni i Hercegovini, te će sutra biti pušten u parlamentarnu proceduru, izjavo je Saša Magazinović, šef Kluba zastupnika SDP-a u Parlamentu BiH.

Ovim prijedlogom predviđeno je da troškovi goriva za građane budu manji za oko 40 feninga, prenosi N1.

S obzirom na to da ekonomski stručnjaci kažu da sa pravno-ekonomskog aspekta ovaj prijedlog može biti realizovan, ali je problematičan državni nivo, na kojem se donose ove odluke, Magazinovića smo pitali hoće li ova inicijativa dobiti dovoljno ruku.

“Postoji logika, ali da li postoji zdrav razum vidjećemo. Podsjetiću da je, kada je zakon usvajan, gospodin Lars-Gunnar Wigemark, tadašnji šef Delegacije EU, bio najveći zagovornik, da je u to vrijeme bilo ‘zavrtanja ruku’ zastupnicima. Neki su išli na kolače, neki su na različite načine motivisani. Javnost je, takođe, bila protiv akcize, ali tada su nam obećane velike investicije: sjetićemo se da je tada najavljivano da će IKEA doći u BiH, kao i ostali veliki investitori, da će biti brza cestogradnja, razvoj. Ništa se od toga nije desilo, a građani su dali svoj novac”, rekao je Magazinović.

U trenutnoj situaciji velike inflacije, dok cijene divljaju i vjerovatno će nastaviti, najmanje što država može da uradi je da na određeno vrijeme suspenduje te akcize koje nisu ispunile svoj cilj, zaključuje Magazinović.

Oznake: Akcize, Gorivo