Da bude klimatski pozitivna: “Ikea” kupila zemljište oštećeno uraganom za sadnju šuma

13.01.2022. | 21:13

Grupa “Ingka”, vlasnik većine prodavnica namještaja “Ikea” širom svijeta, kupila je više zemljišta u SAD u sklopu dugoročne posvećenosti odgovornom gazdovanju šumama, saopšteno je danas iz ove grupe.

“Ingka” će zasaditi sadnice, uglavnom dugolisnog bora na 1.321 hektar zemlje na Floridi.

“Nove šume će podržati povećani biodiverzitet, pomoći da se osigura održiva proizvodnja drveta iz šuma kojima se odgovorno upravlja i oporavi zemljište oštećeno uraganom ‘Majkl’ u oktobru 2018. godine”, navodi se u saopštenju.

Grupa “Ingka” posljednjih godina ulaže u šumsko zemljište i sa novim dodatkom posjeduje oko 250.000 hektara u SAD, Novom Zelandu i Evropi.

“Ikea” ima cilj da bude klimatski pozitivna – smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte do 2030. godine. Trenutno ne uključuje inicijative za smanjenje već emitovanog ugljen dioksida zbog poteškoća u preciznom mjerenju takvih inicijativa, a u proizvodnji ne koristi drvo iz sopstvenih šuma.

Dugolisni bor, navodi “Ingka”, je relativno otporan na efekte klimatskih promjena, uključujući otpornost na šumske požare i podržava stanište za ugrožene biljke i životinje.

Oznake: Uragan, Zemljište