Da bi mogli da konkurišu za projekte iz međunarodnih izvora: Važno udruživanje proizvođača

16.11.2022. | 12:58

U Republici Srpskoj ima više od 100 proizvođača u sistemu organske proizvodnje koji imaju sertifikat ili su u procesu sertifikacije, a ključno je da se udruže da bi mogli da konkurišu za projekte iz međunarodnih izvora, rekao je saradnik za seoski razvoj u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Bojan Kecman.

Kecman, koji je bio jedan od predavača na današnjim predavanjima u Mrkonjić Gradu o plasteničkoj proizvodnji u zimskom periodu, rekao je novinarima da je ključno da se proizvođači udruže u udruženja, zadruge.

On je ukazao da se na području opštine Mrkonjić Grad sve više ljudi bavi plasteničkom proizvodnjom.

Milena Marčeta, koja ima plastenik od sto metara kvadratnih u mjestu Kotor, kaže da se pet godina bavi ljetnom i zimskom plasteničkom proizvodnjom i da su ovakva predavanja korisna.

Predavanje, danas organizovano, u nizu je događaja u okviru manifestacije 10. Sajam poljoprivrednih proizvoda – Aranđelovdanski vašar u Mrkonjić Gradu. Vašar je počeo u ponedjeljak, 14. novembra, predavanjem o temi senzorno ocjenjivanje kvaliteta domaće rakije.

Centralni dio vašara biće održan u subotu, 19. novembra, u sportskoj dvorani gdje će biti izložena tradicionalna jela, narodne rukotvorine, zanatski proizvodi, razne vrste rakija, sokovi i proizvodi od meda.