Čubrilović o štrajku: Obustavljanje transporta ka Zenici veliki problem

20.11.2023. | 09:16

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da će, ukoliko “Arselor Mital” obustavi transport rude na duži period iz Omarske ka Zenici, to zadati veliki udarac “Željeznicama Republike Srpske”, ali i ostaviti velike posljedice po ukupna privredna kretanja unutar Srpske.

“To je veliki problem za `Željeznice`, jer `Arselor Mital` učestvuje u ukupnom prihodu tog javnog preduzeća sa 42 odsto. To nije malo i to bi zaista bio veliki udarac za `Željeznice`”, rekao je Čubrilović za “Glas Srpske”.

On je istakao da se trenutno pokušavaju pronaći alternativna rješenja kada je riječ o ovom problemu.

Govoreći o najavljenom poskupljenju karata u željezničkom saobraćaju, kao i restrukturisanju “Željeznica”, Čubrilović je rekao da ova firma neće “stati na zelenu granu” tako što će prihod bazirati na kartama putnika.

“Insistiraćemo da restrukturisanje `Željeznica` privedemo kraju. Prije svega, treba ispoštovati ono što je sa Svjetskom bankom potpisano. Oni insistiraju na nekom holdingu, a nama se u ovom trenutku ne čini da je to najefikasnije rješenje za željeznički saobraćaj. Moraćemo se prilagođavati ukupnoj situaciji i završiti posao kako je i potpisano”, rekao je Čubrilović.