Crveno zlato i dalje nema cijenu: Malinari i dale bez dogovora oko otkupa

15.07.2021. | 11:48

Berba maline na području opština srednjeg Podrinja u punom je jeku, a uzgajaviči predaju malinu hladnjačarima i otkupljivačima “na slijepo” jer još nije objavljena otkupna cijena.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara Bratunca, Milića i Srebrenice “Vilamet” Ivan Stojanović rekao je novinarima da je otkupna cijena maline poznata u susjednoj Srbiji i da iznosi oko sedam KM za kilogram, dok je cijena maline u Federaciji BiH /FBiH/ od 6,5 do 7,5 KM za kilogram, dok jedino u Srpskoj još nije poznata iako je već polovina berbe.

“Otkupljivači iz susjedne Srbije nude 6,5 KM za kilogram maline i plaćaju odmah pri preuzimanju. Nismo tu ponudu prihvatili, a ukoliko naši otkupljivači ne budu platili malinu po cijeni koja je u okruženju u idućoj sezoni malinu ćemo prodavati samo onima koji saopšte i ponude najbolju cijenu”, rekao je Stojanović.

On kaže da se očekuje da će iduće godine biti u funkciji novi granični prelaz za promet robe preko mosta “Bratoljub” i da će to omogućiti malinarima da svoju robu prodaju po najboljoj cijeni i uslovima koji će biti poznati na početku berbe.

Ovogodišnji prinos maline je za oko trećinu manji nego prethodnih godina, tvrde uzgajivači, ali je veoma dobar kvalitet roda.

Stojanović smatra da veće cijene maline neće dovesti do povećanja površina pod zasadima ovog voća jer nedostaje radna snaga za obradu plantaža i malinarstvo na ovom području postaje porodični biznis, odnosno veličina malinjaka zavisiće od broja članova porodice koji će raditi u njima.

Na pojedinim dijelovima bratunačke opštine nedavni grad pričinio je značajnu štetu malinarima koja se još procjenjuje.

Oznake: Cijena, Maline