“Crni petak” napravio pometnju: Evo zbog čega je potrošnja u FBiH veća 13 puta nego u Srpskoj

01.12.2023. | 07:14

Podatak da je promet u Federaciji Bosne i Hercegovine bio veći čak 13 puta nego u Republici Srpskoj na dan “Crnog petka” izazvalo je nevjericu.

Tako je Poreska uprava RS saopštila da je proteklog petka, 24. novembar, promet u maloprodaji posredstvom fiskalnih kasa iznosio oko 27,03 miliona KM.

Istovremeno, Poreska uprava Federacije Bosne i Hercegovine je saopštila da je tog istog dana na serveru Poreske uprave FBiH ukupno evidentiran promet obveznika fiskalizacije u iznosu od oko 345,7 miliona KM.

Činjenica jeste da na području Federacije BiH živi duplo više ljudi nego u Republici Srpskoj, ali zaista nemoguće zvuči da je toliki odnos u potrošnji.

Srpskainfo je provjerila o čemu se radi, a odgovor je sljedeći: Poreska uprava Republike Srpske u sistemu fiskalizacije evidentira samo promet u maloprodaji, dok Poreska uprava Federacije BiH evidentira ukupan promet u koji ulazi promet u maloprodaji i veleprodaji,

“Svako ko je tog dana bilo šta trgovao, evidentiran je na našem serveru. Dakle, obračunava se ukupan promet”, kažu u Poreskoj upravi Federacije BiH.

U Poreskoj upravi Republike Srpske kažu da u Republici Srpskoj će uskoro i veleprodaja biti obuhvaćena fiskalizacijom, a po novim zakonskim rješenjima.

“Po našim procjenama, potrošnja u Federaciji BiH može biti veća najviše tri puta”, kažu sa Srpskainfo u Poreskoj upravi RS.