Crna Gora nije imala koristi: Porez od prodaje Porto Montenegra dobila Malta

24.06.2023. | 13:41

Crna Gora nije imala posebnih poreskih koristi od promjena vlasništva i prodaje firme koja gazduje Porto Montenegrom zato što su uoči prodaje prebacili sjedište firme na Maltu, koja ima povoljniji poreski režim.

Takođe, Crna Gora ima zaključen ugovor sa Maltom o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, otkrili su iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

Zato što je prvo premjestio sjedište svoje danske kompanije na Maltu, a zatim formirao kćerku kompaniju, takođe na Malti, i za 175 miliona evra joj prodao Adrijatik marinas, koji gazduje Portom Montenegrom, a zatim ga je kćerka kompanija prodala investicionom fondu iz Dubaija (ICD), nekadašnji strateški partner Vlade Crne Gore očito je računao na povoljniji poreski režim na Malti, zbog čega Crna Gora nije imala posebnih poreskih koristi od tih transakacija saopštili su iz ASP, pozivajući se na podatke koje su dobili.

Prema njihovim podacima, kompanija Montport kapital je u martu 2015. godine premjestila svoje sjedište iz Danske na Maltu. Iza te kompanije, koja je u Danskoj registrovan u januaru daleke 2006. godine, većinski je stajao kapital pokojnog kanadskog milijardera Pitera Manka, a danska firma bi la je osnivač tivatskog Adrijatik marinas, koji upravlja Portom Montenegro.

Lokacija nekadašnjeg vojno-remontnog zavoda u Tivtu prodata je 2006. godine, dok je kupoprodajni ugovor stupio na snagu u drugom dijelu 2008. godine.

Podaci ASP pokazuju da je, nakon prebacivanja sjedišta Montport kapital na Maltu, u novembru 2015. restrukturiranjem došlo do spajanja dvije tivatske kompanije Adrijatik marinas i Adrijatik marinas servisis, a zatim je u martu naredne godine Montport kapital na Malti registrovao kćerku kompani ju Montport investment, na istoj adresi na kojoj se nalazi i majka kompanija.

Već početkom aprila 2016. Montport kapital sa kćerkom firmom Montport investment zaključuje ugovor o prenosu udjela u Adrijatik marinas za kupoprodajnu cijenu od 175 miliona evra, a zatim Montport investment u maju 2016. prodaje vlasništvo firmi PM Holding (ova firma je osnovana aprila 2016. godine i njen krajnji vlasnik je Investment corporation of Dubai) naveli su iz ASP.

U času kada je zaključen ugovor o prenosu udjela između Montport kapital i Montportinvestment, osnovni kapital Adrijatik marinas iznosio je nešto preko 78,5 miliona evra.

Razlog ovakvim poslovnim koracima osnivača Adrijatik marinasa treba tražiti u privilegovanom poreskom sistemu na Malti i osnivač je očito bio veoma dobro upoznat sa zakonskim poreskim olakšicama u evropskim jurisdikcijama. U Crnoj Gori se plaća porez na kapitalnu dobit i tada je njegova stopa bila devet odsto, a tehničko-neustavno-manjinska vlada je nedavno obznanila da se bavi slučajem prodaje Porta Montenegra i utvrđuje da li je morao biti plaćen porez na kapitalnu dobit navode iz ASP.

Vlasnici se “kriju” na ofšor destinacijama

Iza kompanije Montport kapital stoji niz drugih kompanija, registrovanih većinom na ofšor destinacijama. Samo jedna kompanija ostvaruje najveći broj akcija, dok ostale imaju manji broj akcija.

Projekat Porto Montenegro danas se označava luksuznim, a inostrani partner je svojevremeno praktično diktirao ključne uslove da bi investirao u tu lokaciju pokazuju podaci u posjedu ASP.

U tom smislu, kako su naveli, posebno je bio indikativan zahtjev da dobije zakup morskog dobra na čak 90 godina, iako toliki rok nije imao uporište u tadašnjem zakonskom okviru, kao i povlašćeni poreski režim za jahting turizam, zbog čega je samo po osnovu povlastica za gorivo država Crna Gora za deceniju ostala uskraćena za najmanje 80 miliona evra.

Oznake: Malta, Poraz