Ćorić “pozdravio” novi vid organizacije: “Željeznice Srpske” kao holding biće profitabilne

19.03.2021. | 16:36

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić izjavio je da će novi vid organizacije “Željeznica Republike Srpske”, koji previđa osnivanje holdinga, omogućiti da preduzeće bude održivo, respektabilno i profitabilno.

Ćorić je kaže siguran da će ovaj vid organizacije je, pošto je u skladu sa standardima EU, moći da odgovori i na neke buduće zahtjeve na tržištu koji će se postavljati u procesu pristupanja EU.
On je napomenuo da je Vlada Republike Srpske na jučerašnjoj sjednici donijela zaključak da će se “Željeznice Republike Srpske” ubuduće orgaizovati po principu holdinga.
“Nakon prethodne odluke i zaključka Vlade Srpske, konsultant ima obavezu da sačini nekoliko prijedloga buduće organizacije Željeznica Republike Srpske’. Konsultant je sačinio pšet prijedloga. ‘Željeznice Republike Srpske’ su zajedno sa resornim ministarstvom donijele odluku da će se buduće preduzeće definisati i organizovati u sklopu holdinga”, rekao je Ćorić.
Prema njegovim riječima, holding će činiti tri zavisna preduzeća-preduzeće za infrastrukturu, preduzeće za prevoz roba i putnika i preduteće koje će u okviru svog sastava imati i vuču vozova, kao i radionice za popravku vozova i teretni prevoz.
“Dakle, mislimo da će ovakav vid organizovanja budućeg preduzeća `Željeznice Republike Srpske`moći da postigne ono što je i cilj restrukturisanja, a to je da u narednom periodu budu održivo, respektabilno i profitabilno preduzeće”, naglasio je on.