Cijene prirodnog gasa porasle poslije ruskih restriktivnih mjera

13.05.2022. | 23:34

Cijene prirodnog gasa su danas porasle nakon što je ruska državna kompanija Gasprom saopštila da više neće slati taj energent Evropi preko gasovoda u Poljskoj zbog sankcija koje je Moskva uvela evropskim energetskim kompanijama.

Ovonedjeljne energetske tenzije između Rusije i Zapada dodatno su uzburkale nestabilna tržišta energenata, a cijena prirodnog gasa je danas dostigla 104 evra po megavat-satu, dok je prije nekoliko dana bila 94 evra.

Gasprom je u četvrtak saopštio da će zabraniti korišćenje gasovoda Jamal kojim gas preko Poljske stiže do Njemačke. Gasprom je ranije već obustavio isporuku gasa Poljskoj i Bugarskoj jer su odbile zahtjev Moskve da plaćaju taj energent u rubljama.

Strahuje se da će gasni sporovi i prekidi u snabdijevanju nastaviti da eskaliraju zbog rata u Ukrajini.

U utorak je ukrajinski operater zatvorio gasovod kojim gas stiže iz Rusije u Evropu, navodeći da ruske snage ometaju rad kompresorske stanice na dijelu ukrajinske teritorije pok kontrolom Moskve i da preusmjeravaju gas.

Energetske tenzije su dodatno porasle u srijedu kada je Rusija uvela sankcije njemačkoj filijali Gasproma, nad kojom je vlada u Berlinu preuzela kontrolu u aprilu. Njemački vicekancelar Robert Habek rekao je da se gubitak ruskog gasa može nadoknaditi iz drugih izvora.

Svi ti potezi su negativno uticali na energetska tržišta.

Evropske uslužne kompanije i vlade ostvarile su dovoljan napredak da pokriju potrebe za gasom tokom godine bez ruskih zaliha, ali će se suočiti sa teškoćama tokom zime. Visoke cijene prirodnog gasa povećale su račune za grijanje i struju.

Vlade u Evropi pokušavaju da se riješe zavisnosti od ruskih energenata, a Evropska komisija je predložila mjere za smanjenje njihovog uvoza za dvije trećine do kraja godine. Za sada nije poznato da li je to izvodljivo.

Prije ruskog napada na Ukrajinu 24. februara, Evropa je iz Rusije dobijala 40 odsto prirodnog gasa i 25 odsto nafte.

 

 

Oznake: Cijene