Cijene otišle u nebo: Praznični prasići postaju luksuz

27.11.2022. | 22:15

Početak praznične sezone tradicionalno podiže cijene prasića, a prema riječima naših sagovornika, zbog smanjenog stočnog fonda, cijene bi mogle ići i do deset KM po kilogramu.

Naime, trenutno cijene u Srpskoj variraju od šest do osam KM, odnosno u nekim dijelovima gdje je veći broj uzgajivača cijena je oko šest do sedam KM po kilogramu, dok je kod manjih uzgajivača cijena oko osam KM.

Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja svinjara RS, rekao je da je, prema trenutnom stanju, na terenu više potražnje nego ponude prasića.

“Ove godine stočni fond je smanjen za oko 10.000 krmača, što se samim tim odrazilo na našu domaću proizvodnju”, rekao je Maljičić.

Prema njegovim riječima, uvozna prasad takođe imaju visoku cijenu.

“Trenutno najniže cijene prasića su u Belgiji i Njemačkoj, te ukoliko kod njih počne da raste cijena u decembru, onda će to sigurno da se reflektuje na domaće tržište”, rekao je Maljičić.

Kako ističe, teško je predvidjeti cijene za naredni period.

“Ako gledamo sadašnje pokazatelje, onda će cijena sigurno ići do deset KM po kilogramu, ukoliko ne dođe do promjene na zapadnom tržištu, što je u ovom momentu vrlo teško”, rekao je Maljičić, dodajući da su protekle tri godine bile veoma teške za uzgajivače svinja, ali i to da svake godine u prazničnim danima cijene budu više nego inače.

“Uzgajivači prasića imaju određene periode u godini koji su jako negativni po njih, ali onda imamo i određene praznike koji povećavaju potražnju. Tržište je takvo da ono određuje kada se na prasićima zarađuje, ali i kada se drastično gubi”, rekao je Maljičić.

Kada je riječ o tovnim svinja, koje su u ovom periodu takođe tražene, Maljičić navodi da ove dvije kategorije svinja nisu uslovljene jedna drugom.

Kako je za “Nezavisne novine” rekao Draško Banjac, predsjednik Udruženja farmera RS, trenutna cijena prasića je od šest do sedam KM.

“Kod nas je trenutna cijena oko 6,5 KM, međutim već u Bijeljini je sedam KM po kilogramu, dok pred Božić možemo očekivati cijene i do deset KM po kilogramu”, rekao je Banjac, dodajući da je glavni razlog za ovako visoke cijene nebriga za stočni fond.