Cijene nafte porasle treću nedjelju zaredom: Ovo je novi najviši nivo u posljednjih 10 mjeseci

Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su i prošle nedelje, treću zaredom, pa su dostigle nove najviše nivoe u više od 10 mjeseci jer su najveći svjetski proizvođači odlučili zadržati smanjenu proizvodnju “crnog zlata”.

Cijena barela prošle nedjelje na londonskoj berzi je porasla 3,6 odsto, na 93,93 dolara, novi najviši nivo od novembra prošle godine. Na američkom tržištu, pak, barel je poskupio 3,7 odsto, na 90,77 dolara, takođe novi najviši nivo u 10 mjeseci.

Rast cijena treću nedjelju zaredom posljedica je odluka Saudijske Arabije i Rusije o smanjenju proizvodnje. Ti vodeći izvoznici smanjivaće isporuke do kraja ove godine za ukupno 1,3 miliona barela dnevno, prenose agencije.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte OPEC i njeni saveznici već su ranije pomerili rok dogovora o smanjivanju snabdjevanja do kraja sledeće godine. Smanjenjem proizvodnje te zemlje nastoje da zadrže povećane cijene nafte, s obzirom na to da potražnja slabi zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija.

Ostavite komentar: