Cijena “plavog energenta” ide gore: Evo zbog čega gas poskupljuje od 1. maja

15.03.2023. | 14:54

Do poskupljenja gasa za potrošače u Srbiji, koje će uslijediti 1. maja, neće doći iz tržišnih razloga već isključivo zbog aranžmana koji je Vlada Srbije napravila sa Međunarodnim monetarnim fondom, naglašavaju sagovornici portala “Danas”.

Podsjećanja radi, direktor Javnog preduzeća “Srbijagas” Dušan Bajatović najavio je poskupljenje cijene “plavog energenta” u iznosu od 10 odsto kako za domaćinstva tako i za privredu koje bi trebalo da uslijedi za oko mjesec i po dana.

Drugo poskupljenje, ako ga bude, kako prenose mediji, neće biti prije posljednjeg kvartala 2022. i sigurno ne bi bilo dvocifreno.

Da li će biti i drugog poskupljenja, kako je rekao Bajatović, zavisiće od kretanja na berzi. On je podsjetio da je cijena gasa na tržištu oko 500 evra za 1.000 kubika.

“Prema naftnoj formuli za dvije milijarde kubika gasa, koje dobijamo na osnovu dogovora predsjednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, što su dvije trećine naših potreba, trenutna cijena je oko 330 dolara za 1.000 kubnih metara. Može da se desi da prihodi Srbijagasa budu takvi da sljedeće poskupljenje bude manje ili da ga možda i ne bude” izjavio je Bajatović.

On je dodao da je ostalo 200 miliona kubika gasa u rezervi koje su skladištene u Mađarskoj i 286 miliona upumpanih u naše podzemno skladište gasa u Banatskom Dvoru.

Govoreći na Kopaonik biznis forumu prvi čovjek “Srbijagasa” je istakao da je razlog za poskupljenje gasa to što se “plavi energent” na domaćem tržištu prodaje po znatno nižoj cijeni nego što to preduzeće za njega plaća dobavljačima, prenosi “Danas”.