Cigarete izlaze iz sive zone

Na tržištu BiH je nakon više od deceniju porastao broj izdatih akciznih markica na cigarete, što bi mogao biti signal da se dobar dio duvana i duvanskih proizvoda vraća u legalne tokove. Tome je nesumnjivo doprinijela i akcija “Stop švercu” u kojoj su za pet mjeseci ove godine inspektori sa crnog tržišta zaplijenili kartone te robe teške čak pola miliona maraka.

BiH je, po svemu sudeći, prethodnih godina otišla predaleko u usklađivanju akcizne politike na cigarete i duvan sa EU, čak toliko da je limit koji važi za članice dostigla 2019. godine, a još nema ni status kandidata. Sve to omogućilo je procvat crnog tržišta cigareta, jer je akcizna roba oduvijek bila predmet želje da se proda nelegalno.

Primjera radi, susjedna Hrvatska imala je tri godine da uskladi akciznu politiku sa EU nakon što je postala članica, a u BiH već sada akcizno opterećenje za neke brendove iznosi više od 90 odsto od cijene cigareta.

Razmjere šverca

Istraživanja pokazuju da je BiH 2014. godine bila svjetski lider u oporezivanju duvana, sa prosječnim udjelom poreza od 86 odsto od ukupne maloprodajne cijene paklice od 20 cigareta, a u 2019. godini udio poreza dostigao je čak rekordnih 90,1 odsto. Imajući u vidu tako veliko poresko opterećenje, nema sumnje da će onaj ko uspije prodati te proizvode na crno ostvariti ekstra profit.

O kolikim razmjerama šverca na domaćem tržištu je riječ pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH koja sprovodi kampanju “Stop švercu”. Samo u prošloj godini spriječili su nezakonitu prodaju cigareta i duvana u vrijednosti od 5,5 miliona maraka.

Da je kampanja urodila plodom, objašnjava za “Glas Srpske” i načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO Ratko Kovačević koji navodi da je lani zabilježen rast broja izdatih akciznih markica i to prvi put od 2009. godine, kada je BiH počela usklađivati akciznu politiku sa legislativom EU.

– Dodatno ohrabruje podatak da je taj trend nastavljen i ove godine jer imamo rast broja izdatih akciznih markica za 30 odsto – istakao je Kovačević koji navodi da od zaplijenjene količine zavisi da li će protiv švercera biti pokrenut prekršajni postupak ili protiv njega ide izvještaj Tužilaštvu BiH.

Iskustva zemalja u okruženju pokazuju i da se svaka zemlja koja je naglo povećala akcize na duvan i cigarete suočila sa rastom crnog tržišta.

– Iako nema precizne analize koliko je crno tržište u BiH, jasno je da je ono proteklih godina raslo jer je 2009. godine, kada je počelo usklađivanje sa propisima EU, broj izdatih akciznih markica bio daleko veći. Svih proteklih godina, odnosno do prošle je padao – kazao je Kovačević.

Upravni odbor UIO nije povećavao akcize na cigarete tri godine i to je dovelo da stabilizacije.

Akcize guše proizvodnju

Da je akcizna politika gurnula u ilegalu proizvođače i pušače, potvrđuje i Svetozar Mihajlović iz preduzeća “Duvan” iz Bijeljine koje se bavi proizvodnjom duvana. Tvrdi da su nepromišljena akcizna politika i nedovoljno podsticaja proizvodnju duvana bacili na koljena.

– Imali smo resurs koji smo uništili neodgovornom politikom. Nekada se proizvodnja duvana mjerila hiljadama tona godišnje, a sada je svedena na oko 250 tona. Ovo je kraj – poručio je Mihajlović.

Sve to dovelo je do procvata crnog tržišta koje je, tvrdi Mihajlović, veće nego legalno. Ističe da su podsticaji za ovu proizvodnju simbolični, te podsjeća da su 2014. iznosili 1,50 KM po kilogramu, pretprošle 0,27 KM, a 2021. svega 0,40 KM.

– Da su se sa rastom opterećenja povećavali podsticaji, ne bi raslo crno tržište, već bismo imali rentabilnu proizvodnju. Duvan je izvozna roba, a mi smo ove godine izvezli u Italiju i Bugarsku oko 2,5 miliona evra duvana i to zaliha odranije. Plašim se da je to posljednji plasman – rekao je Mihajlović koji upozorava da u Hercegovini nema nijedan organizator proizvodnje duvana te da sve radi ilegalno.

Mihajlović kaže da BiH ovaj problem može da riješi po modelu iz Makedonije, Crne Gore ili Hrvatske.

– U Crnoj Gori je nakon usvajanja visokih akciza smanjena proizvodnja i ogromno povećano crno tržište. Nakon dvije godine uvidjeli su grešku i smanjili akcize te dali veći podsticaj. Rezultat svega bio je smanjenje crnog tržišta. Država sa smanjenim akcizama ima veće prihode nego kad su akcize ovoliko povećane – rekao je Mihajlović naglasivši da su iskustva Crne Gore predlagali i nadležnima u BiH i na tome je i ostalo.

Pušača sve više

Iako doktori naglašavaju štetnost konzumiranja cigareta i duvana za zdravlje, analize pokazuju da broj pušača u BiH ide uzlaznom putanjom.

– Procjene pokazuju da više od 2.000 djece od deset do 14 godina i 1,05 miliona odraslih u BiH koristi duvanske proizvode. Pored toga, više od 8.600 ljudi u BiH umre godišnje od bolesti izazvanih konzumiranjem duvana – navedeno je u analizi “Akcizna politika na duvan i duvanske proizvode” koju su uradili Udruženje ekonomista RS SNjOT i Liberalni forum.

U istom dokumentu navedeno je i da je 2008. godine, prije početka usklađivanja akciza, u BiH utrošeno 11,2 milijarde legalno prometovanih cigareta, da bi taj broj bio smanjen na 3,6 milijardi u 2020. godini. To je smanjenje od 67,7 odsto, odnosno konzumacija legalnih cigareta je smanjena ­za čak 3,11 puta.

– Veliki pad u potrošnji cigareta ne znači nužno da je za isti nivo smanjeno konzumiranje cigareta, već da je jedan dio potrošača prešao na druge, alternativne načine konzumiranja, poput rezanog duvana i dostupnih cigareta na ilegalnom tržištu – navedeno je u dokumentu.

Autori objašnjavaju da porast ilegalnog tržišta za promet duvana i duvanskih proizvoda predstavlja značajan problem, jednim dijelom zbog gubitaka u naplati akciza i PDV-a, te dodatno za zdravstveni sektor zbog konzumacije proizvoda nepoznatog kvaliteta, bez obzira na to što je generalno konzumacija duvana štetna po zdravlje ljudi.

Prihod

Ratko Kovačević ističe da su prihodi od akciza na duvan i cigarete veoma značajni i dodaje da je UIO po tom osnovu lani prikupio 821 milion maraka, dok se u ovoj godini očekuje približno milijardu maraka. Na primjeru jedne kutije cigareta koja košta 5,50 KM, Kovačević objašnjava kolike su obaveze prema državi.

– Proporcionalna akciza od 42 procenta iznosi 2,31 marku, fiksna 1,65 KM, PDV 0,80 KM, odnosno ukupne obaveze državi su 4,76 maraka, a ostalo je za proizvodnju i za sve u lancu prodaje – pojasnio je Kovačević.

Prijava

U UIO navode da građani nelegalnu prodaju cigareta i duvana mogu prijaviti pozivom na otvorenu liniju 080 02 06 07, a svi pozivi su besplatni i anonimni. Osim toga, na viber broj 065 355 155 može se poslati slika mjesta gdje se nelegalno prodaju cigarete i duvan sa preciznom lokacijom, odnosno adresom.

 

 

Ostavite komentar: