Cifre idu visoko u vis: Pandemija je najbogatijim porodicama donijela još više novca

Najbogatija svjetska porodica je samo prošle godine bila bogatija za 25 milijardi američkih dolara. Ulaganja u Walmartov lanac trgovina i e-trgovinu donijeli su nagli rast prodaje i u prvom tromjesečju ove godine, uprkos krizi u američkom maloprodajnom sektoru.

Indijac Mukeš Ambani uložio je više od 20 milijardi dolara u svoje digitalne platforme od aprila, povećavaši najveće bogatstvo Azije za 61 odsto u prošloj godini.

Švajcarska dinastija Oeri-Hofman dodala je 24 posto neto vrijednosti dionicama Roche Holding AG, potaknutim prodajom COVID-19 testova. Bogatstvo poroddice Johnson poraslo je ove godine s devet milijardi na 46 milijardi dolara.

U Bloombergovoj ljestvici pojedinačnih milijardera Džef Bezos je bio na drugom mjestu, ali se sada umnogome razlikuje od ostalih. Ne ispunjava uvjete za obiteljski popis jer je njegovo bogatstvo prve generacije.

Pandemija koronavirusa i Black Lives Matter su, kako piše Bloomberg, ukazali na velike nejednakosti u Sjedinjenim Američkim Državama, zbog čega su postali učestaliji glasovi da se poveća porez na bogatstvo.

Političari s lijevog političkog spektra, naročito Berni Sanders, kritikovali su sve veću nejednakost i rastuće bogatstvo milijardera.

Bivši potpredsjednik Džo Bajden, demokratski kandidat za predsjednika SAD, nije prihvatio porez na bogatstvo, ali vodi kampanju da se “zatvore rupe u porezu na imovinu”.

Ostavite komentar: