Centralna banka BiH: Uskoro puštanje u opticaj novca kovanog u ovoj godini

25.05.2021. | 15:36

Centralna banka BiH od 2. juna počinje da pušta u opticaj kovani novac u apoenima od pet, 10, 20 i 50 feninga i jedne KM, dodatno kovan u ovoj godini.

Novac je kovan u skladu sa redovnim aktivnostima Banke čiji je cilj da obezbijede dovoljno kovanog novca odgovarajuće apoenske strukture za potrebe gotovinskog prometa u BiH.

Osnovna obilježja i dizajn dodatnih količina kovanog novca u apoenima od pet, 10, 20 i 50 feninga i jedne KM, izdanje 2021. godina, ostaju ista kao i na kovanom novcu prethodnih izdanja ovih apoena, s tim da se na naličju kovanog novca nalazi oznaka “2021”, kao godina kovanja navedenih apoena, saopšteno je iz Centralne banke.

Kovanje novih količina novca nema efekat inflacije jer nijedna KM neće biti puštena u opticaj bez poštivanja principa valutnog odbora, što znači da svaka izdata KM ima pokriće u stranoj valuti po fiksnom kursu, ističu iz Centralne banke.

U saopštenju se dodaje da će kovani novac biti pušten u opticaj sukcesivno, odnosno prema potrebi, posredstvom glavnih jedinica i filijala Centralne banke.