Centralna banka BiH: Rad na unapređenju poslovanja u skladu sa EU standardima

21.09.2022. | 15:14

Njemačka centralna banka i Evropska komisija, danas su, uz finansijsku podršku EU, započele drugu fazu programa podrške centralnim bankama i agencijama za bankarstvo u zemljama zapadnog Balkana kandidatima i potencijalnim kandidatima za EU, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

EU je usmjerila tri miliona evra za ovaj program iz svog Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA tri).

U programu, osim Centralne banke BiH učestvuju i entitetske agencije za bankarstvo, kao i sve centralne banke zemalja zapadnog Balkana, a realizuje ga Njemačka centralna banka, zajedno sa 19 nacionalnih centralnih banaka Evropskog sistema centralnih banka (ESCB) i Evropskom centralnom bankom (ECB).

U saopštenju se pojašnjava da je cilj programa dalje jačanje institucionalnih kapaciteta centralnih banaka i agencija za bankarstvo, prenoseći najbolje međunarodne i evropske standarde.

Tokom naredne tri godine, Centralna banka BiH će zajedno sa 19 partnerskih centralnih/narodnih banaka, Evropskom centralnom bankom i Evropskom komisijom nastaviti raditi na unapređenju svog poslovanja u skladu sa EU standardima sa ciljem budućeg članstva u EU.

Projekat je posebno značajan u vremenu globalnih izazova kada su saradnja i razmjena prakse bitnija nego ikad. Projekat će obuhvatiti ključna područja centralnog bankarstva i supervizije.