Čeka se saglasnost sa državnog nivoa: Uskoro gradnja slobodne zone u Trebinju

15.03.2022. | 19:59

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac očekuje da Savjet ministara u što kraćem roku donese odluku da grad Trebinje dobije status slobodne zone, koja će biti prva slobodna zona u Republici Srpskoj.

“Grad Trebinje će biti prva slobodna zona u Republici Srpskoj, u BiH s obzirom na to da gradonačelnik i gradska administracija žele da se bave razvojem, ekonomijom u gradu i Hercegovini. Očekujemo da Savjet ministara u što kraćem roku donese odlku da Trebinje ima status slobodne zone”, rekao je Košarac.

Košarac je naveo da je zajednička procjena na nivou BiH da je potrebno razvijati slobodne zone, takvi lokalni napori postoje u Trebinju, Gradišci, Bratuncu, Rudom i Brčkom.

Slobodna zona, pojasnio je, donosi benefite poput poreskih olakšica jednostavnijih carinskih procedura i zapošljavanja značajnog broja ljudi, a u narednim danima biće formirana radna grupa koja će biti usmjerena ka razvoju slobodnih zona u BiH.

Ukazao je na značajan doprinos Vlade Republike Srpske koja je finansijski podržala formiranje slobodne zone u Trebinju.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da ovo ministarstvo stoji na raspolaganju za sve što je neophodno kako bi što prije došlo do investicija u slobodnoj zoni Trebinje.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kaže da je formiranje slobodne zone neophodno i za grad i za Srpsku, te napomenuo da je grad ponudio popuste na rente, troškove uređenja i slično za sve koji žele da grade u slobodnoj zoni.

On je podsjetio da je Vlada Srpske obezbijedila 800.000 KM za formiranje slobodne zone, a za ove svrhe grad će se kreditno zadužiti za milion KM.

Direktor slobodne zone Pirot Vladan Stojanović rekao je da je njihova slobodna zona jedna od prvih u Srbiji i da, između ostalog, pružaju usluge špedicije i transporta.

Direktor slobodne zone Zrenjanin Jovan Vukanović rekao je da je današnji sastanak koristan za razmjenu iskustava, te da veliki benefiti u radu poslovnih zona mogu da se ostvare.