Čeka se prvi zakon: Srpska želi proizvoditi oružje i vojnu opremu

07.07.2023. | 08:31

Republika Srpska trebalo bi do kraja godine da dobije prvi zakon o proizvodnji naoružanja i vojne opreme. Skrojena je već prva verzija tog akta, a prema riječima nadležnih, cilj je da proizvodnja u namjenskoj industriji bude u nadležnosti Srpske, a ne BiH.

Izrađenim prednacrtom zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u RS uređuje se proizvodnja u oblasti namjenske industrije kao djelatnost od strateškog interesa za Republiku, ali i uslovi za pribavljanje dozvola za proizvodnju, obaveze proizvođača, kao i druga pitanja.

“Proizvodnju naoružanja i vojne opreme može obavljati registrovano akcionarsko društvo ili društvo sa ograničenom odgovornošću koja posjeduju rješenja o davanju saglasnosti Vlade RS i koja su upisana u Registar proizvođača naoružanja i vojne opreme. Takođe, proizvođači moraju imati dozvolu za proizvodnju”, navedeno je u prednacrtu zakona.

Istim aktom definisani su i slučajevi kada Vlada može ukinuti izdate saglasnosti, ali i kazne koje dosežu i do 75.000 maraka ako preduzeće, između ostalog, dostavi lažne dokaze ili otpočne poslovanje bez dozvola.

U završnim odredbama zakona propisano je da su proizvođači koji su otpočeli sa poslovanjem prije donošenja zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme dužni da usklade svoje poslovanje sa pomenutim aktom u roku od šest mjeseci od njegovog stupanja na snagu.

Prvu verziju zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme skrojilo je Ministarstvo privrede i preduzetništva RS, a resorni ministar Vojin Mitrović kazao je da bi Srpska do kraja godine trebalo da dobije prvi akt koji se odnosi na proizvodnju u namjenskoj industriji.

“Prvi put radimo taj zakon upravo da bismo tu oblast uredili na nivou RS, a ne da bude u nadležnosti BiH. Oblast namjenske industrije nije propisana Dejtonskim mirovnim sporazumom i Republika Srpska koristi priliku da tu oblast uredi na nivou Republike, odnosno da definišemo propise vezane za proizvodnju naoružanja i vojne opreme”, rekao je “Glasu Srpske” Mitrović.

Najveći proizvođač u oblasti namjenske industrije u Republici Srpskoj je preduzeće Tehnički remont Bratunac (TRB), a direktor te kompanije Slavenko Ristić rekao je da do sada oblast proizvodnje naoružanja i vojne opreme u RS nije bila uređena.

“To je vjerovatno i zbog toga što mi prethodno i nismo imali neku namjensku industriju. Zahvaljujući TRB-u, ali i kompaniji “Orao” sve smo prisutniji na tržištu, a u planu je i pravljenje fabrike za proizvodnju municije u Banjaluci, pa je vjerovatno zbog toga Vlada i odlučila da uredi tu oblast zakonom”, rekao je “Glasu” Ristić.

Naglasio je da su do sada poslovali prema zakonu koji je preuzet raspadom bivše Jugoslavije.

“Sve je to tako funkcionisalo i u FBiH i Srbiji i svugdje. Srbija je u više navrata prilagođavala svoje zakone u prethodnim godinama”, naveo je Ristić.

Republička direkcija za promet naoružanja i vojne opreme već je iznijela sugestije na predloženi prednacrt zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u Republici Srpskoj.

“Zakon je dosta rađen po uzoru na onaj iz Srbije. Ne znam ni sam kako je to do sada sve funkcionisalo bez zakona i na osnovu kojih propisa. Imaju zakoni na nivou BiH, Republika Srpska ih do sada nije imala”, rekao je “Glasu” direktor Direkcije za promet naoružanja i vojne opreme Goran Ćosić.

Izvoz

Kompanije iz BiH iz oblasti namjenske industrije iz godine u godinu izuzetno uspješno posluju na inostranom tržištu. Samo u prvom kvartalu ove godine izvezeni su oružje, municija i dijelovi u vrijednosti od 51,5 miliona, što je za 10,5 miliona maraka više nego u istom periodu 2022. godine.

Pravilnici

U prednacrtu zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u RS definisano je da Ministarstvo privrede i preduzetništva RS u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu tog akta treba da donese niz podzakonskih akata.

“To su pravilnik o postupku pribavljanja saglasnosti za proizvodnju naoružanja i vojne opreme, ali i o sadržaju i načinu vođenja Registra proizvođača naoružanja i vojne opreme, te pravilnik o postupku nadzora proizvodnje”, navedeno je u prednacrtu zakonu.