Carinski terminal iz centra Gradiške seli na novu lokaciju

28.10.2019. | 23:49

Carinski terminal iz centra Gradiške, na novu lokaciju na auto-putu Banjaluka-Gradiška, biće preseljen do kraja mjeseca.

Izgradnja terminala koštala je 24 miliona maraka, i svi radovi su završeni. Međutim, preseljenje će donijeti novi problem za Gradišku.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH preseljenjem terminala nastoji da olakša funkcionisanje dijela grada u kojem se trenutno nalazi carinska ispostava, gdje su svakodnevno ogromne gužve, zbog velikog broja kamiona koji ne mogu da stanu u postojeći terminal, već se parkiraju u okolnim ulicama.

Do kraja oktobra saobraćaj bi trebalo da bude rasterećen.

– Ti kamioni kada ulaze u BiH porći ćegranični prelaz i ići na novu lokaciju, a isto tako kada dolaze na carinjenje ići će na novi terminal i onda će ići na granični prelaz – pojasnio je Ratko Kovačević, portparol Urave za indirektno oporezivanje BiH.

Vozači kamiona ne vjeruju da će preseljenje terminala njima olakšati proceduru.

Trenutno, na završetak papirologije čekaju i do 24 časa.

Nezadovoljni su, kažu, radom carinskih službenika. Ističu da će, ako ostanu isti ljudi, stanje ostati nepromijenjeno.

S druge strane, građani s nestrpljenjem iščekuju preseljenje terminala, koji će, uvjereni su smanjiti gužve na gradskim ulicama.

U ovom trenutku preseljenje nije dobra opcija, poručio je gradonačelnik Gradiške. Ovaj potez, smatra, riješiće jedan, ali stvoriće drugi problem.

– Zato što će saobraćaj sada biti usmjeren na drugu stranu grada i prolaziće kroz dio grada gdje imamo škole. to je gusto naseljeno mjesto i stvoriće dodatno opterećenje – kaže gradonačelnik Zoran Adžić.

Uvjerenje su, kaže gradonačelnik, dobili od Ministarstva saobraćaja i veza da će uskoro biti izgrađena zaobilaznica, kojom bio ovaj problem bio riješen.

Ipak, resorni ministar nije dao više detalja.

– Svakako ćemo morati analizirati situaciju i vidjeti šta možemo preduzeti, vodeći računa o bezbjednosti – istakao je ministar Neđo Trninić.

Novi carinski terminal i granični prelaz pravi smisao dobiće nakon što bude završena izgradnja mosta na rijeci Savi kod Gradiške.

 

Izvor.(RTRS)