Bundesbanka: Zabrana uvoza ruskih energenata vodi Njemačku u recesiju

23.04.2022. | 19:32

Potpuna zabrana uvoza ruskih energenata mogla bi da gurne njemačku ekonomiju u recesiju, upozorila je u petak centralna banka te zemlje, Bundesbanka.

Bundesbanka ističe da bi posebno teško bilo naći zamjenu za ruski gas.

“U scenariju koji predviđa intenziviranje krize realni bruto domaći proizvod pao bi nešto manje od dva posto u poređenju sa 2021. godinom”, izvijestila je Bundesbanka u redovnom mjesečnom izvještaju, prenosi Hina.

Posebno teško bilo bi pronaći zamjenu za gas, što bi dovelo do prekida u snabdijevanju. Ruski gasčini više od polovine njemačkog uvoza tog energenta.

Posljedice po ekonomiju

Posljedice obustave uvoza pritisule bi njemačku ekonomiju i u iduće dvije godine, iako pad ne bi bio snažan kao 2020. godine, na vrhuncu korona krize, istakla je banka.

U 2020. godini ekonomija je pala 4,6 posto, a u 2021. godini porasla je 2,9 posto.

U prvom ovogodišnjem tromjesečju aktivnost je, po svemu sudeći, stagnirala, procjenjuju u Bundesbanci, prenosi Al Džazira.

“Svi rezultati uključuju značajan nivo neizvjesnosti”, dodaju.

Među faktorima koji bi mogli naškoditi ekonomiji izdvojili su i rast cijena sirovina, koji bi indirektno smanjio primanja domaćinstava. Smanjila bi se i spoljna potražnja a time i njemački izvoz, i to značajno, dodali su.