Bugarska traži izuzeće ako EU uvede sankcije na rusku nuklearnu energiju

05.03.2023. | 20:11

Izuzeće se odnosi na uvoz dijelova za nuklearne elektrane koji ne mogu da se proizvode nigdje, osim u Rusiji.

Bugarska vlada priprema zahtjev za izuzeće ako Evropska unija uvede sankcije na rusku nuklearnu energiju, izjavila je zamjenica ministra energetike Elenka Božkov.

Ona je za Bugarsku nacionalnu televiziju rekla da će Bugarska tražiti izuzeće od sankcija za uvoz dijelova za nuklearne elektrane koji se ne mogu proizvoditi izvan Rusije.

“Zemlje koje posjeduju takvu opremu smatraju da bi ove isporuke trebalo da se nastave. U suprotnom, pogođene zemlje imaju pravo da preduzmu kontramjere”, rekla je Božkov ne precizirajući koje bi to mjere mogle da budu.

Pojasnila je da se, prije svega, radi o oko 40 stavki, uključujući i rezervne dijelove, opremu, kao i konsultantske usluge, softver i hardver koji se koriste u nuklearnim elektranama.

Ona je podsjetila da je pitanje evropskih sankcija Rusiji u oblasti nuklearne energije neformalno pokrenula Ukrajina.

Deseti paket sankcija EU protiv Rusije mora da bude fokusiran na nuklearnu industriju, poručila je ranije potpredsjednica ukrajinske vlade Julija Sviridenko.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski apelovao je na sankcionisanje ruskog nuklearnog energetskog giganta “Rosatom” kada su lideri EU početkom februara posjetili Kijev.

Međutim, tome se usprotivila Mađarska, koja zavisi od Rusije u toj oblasti.

“Potrebna je odlučna akcija kako bi se osiguralo da sankcije EU ne utiču na ruski nuklearni sektor”, izjavio je Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova Mađarske i istakao da bi sankcije te vrste naškodile nacionalnim interesima Mađarske, kao i globalnoj nuklearnoj sigurnosti.

Mađarski zvaničnici više puta su isticali da se protive ideji da EU uvede deseti paket sankcija Rusiji, kao i svim ostalim EU sankcijama, jer nisu pomogle da se dostigne mir u Ukrajini, ali su zato naškodile evropskoj ekonomiji.