Brzo se oporavila od pandemije: Dok svi padaju ekonomija Kine raste

19.10.2020. | 08:37

Ekonomija Kine se ubrzala u trećem tromjesječju te je tako ova zemlja u tom periodu zabilježila oporavak od korona virusa koji je počeo već početkom proljeća, a novi podaci otkrivaju da se početkom jeseni proširio i na potrošnju.

Zavod za statistiku Kine je objavio da se ova druga najveća ekonomija svijeta povećala za 4,9 odsto u periodu od jula do septembra u odnosu na isti period godinu ranije.

Taj tempo je bio brži od porasta od 3,2 odsto koji je Kina zabilježila u drugom tromjesječju kada je uspjela izbjeći recesiju izazvanu pandemijom koja je zahvatila skoro sve zemlje svijeta.

“Kineska ekonomija je nastavila svoj brzi oporavak u prošlom tromjesječju, a on se proširio i postajao sve manje ovisan o poticajima i investicijama”, kazap je Julian Evans-Pritchard, viši kineski ekonomista.

Dok se veći dio svijeta nastavlja boriti s korona virusom i posljedicama koje nosi, oporavak Kine je relativno brz.

Ova zemlja je provodila stroge mjere zaključavanja i nadziranja stanovništva kako bi obuzdala širenje virusa, a stotine milijardi dolara je izdvojila za velike infrastrukturne projekte koji podstiču ekonomski rast.

Ekonomija ove zemlje je kumulativno porasla za 0,7 odsto tokom prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na prošlogodišnji period.

“Industrijska proizvodnja porasla je za 5,8 odsto u trećem tromjesječju u odnosu na godinu ranije, a to je brže od porasta od 4,4 odsto u drugom kvartalu”, navela je Liu Aihua, portparolka kineskog Zavoda za statistiku.

Uslužni sektor se takođe brzo oporavio te je zabilježen porast od 4,3 odsto u ovom kvartalu u odnosu na period od aprila do juna kada je on bio 1,9 odsto, piše CNN.

“Uslužni sektor u ovoj zemlji zaostajao je za ostalim industrijama početkom ove godine jer su djelimična zaključavanja i mjere fizičke distance i dalje na snazi, međutim, noviji oporavak ukazuje na ‘širi rast ekonomije'”, istakao je Chaoping Zhu, strateg globalnog tržišta.

Trgovina na malo je takođe zabilježila rast od 0,9 odsto u trećem kvartalu u odnosu na prošlu godinu, a samo u septembru je porasla za 3,3 odsto.

Opada i stopa nezaposlenosti te je tako u septembru ona iznosila 5,3 odsto što je manje u odnosu na avgust kada je bila 5,6 odsto.

“Možemo reći da se do sada potrošnja oporavila od dubokog šoka zbog pandemije te da je oporavak u toku. Sada većina ljudi želi izaći iz svojih domova i kupovati jer je korona virus stavljen pod kontrolu”, poručila je Liu Aihua, portparolka kineskog Zavoda za statistiku.

Oznake: Ekomonija, Pandemija