Bruto minimalac ublažava gubitke prevoznika u Srpskoj

08.10.2020. | 07:44

Prevoznici u međunarodnom putničkom prevozu u Srpskoj bilježe finansijske gubitke veće od 70 odsto u odnosu na prošlu godinu, a pomoć Vlade Srpske u isplati bruto minimalnih plata za jun i jul donekle će ublažiti posljedice krize izazvane pandemijom virusa korona.

Uredba o postupku dodjele sredstava privrednim subjektima u oblasti međunarodnog prevoza lica u drumskom saobraćaju i pružanju aerodromskih usluga za saniranje finansijskih gubitaka zbog posljedica pandemije virusa korona stupila je na snagu 6. oktobra, a privrednici u ovom sektoru imaju rok od 30 dana da podnesu zahtjev za dobijanje pomoći.

Predsjednik Skupštine Udruženja saobraćaja i veza u Privrednoj komori RS Dejan Mijić kaže za “Glas Srpske” da je sektor međunarodnog putničkog prevoza drastično pogođen pandemijom virusa korona te da problemi i dalje traju zbog ograničenja kretanja putnika u zemlje Evropske unije.

– Drastično je opao prevoz putnika i ka Srbiji. Prevoznici koji se bave isključivo prevozom putnika u međunarodnom saobraćaju rade sa prihodom koji se kreće od svega četiri do 15 odsto u odnosu na prošlu godinu – rekao je Mijić.

Dodao je da situaciju otežava to što sva ta preduzeća imaju obaveze u zemljama sa kojima održavaju linije.

– Vozila su izuzetno skupa, kupljena uz pomoć kredita, preduzeća nemaju mogućnost da izmiruju te obaveze već neko vrijeme, a radnici su na čekanju. Zahvaljujući pomoći Vlade RS zaposleni u sektoru međunarodnog prevoza putnika za jun i jul dobiće minimalnu platu sa porezima i doprinosima – rekao je Mijić za “Glas Srpske“.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević ističe da je ova uredba rezultat višemjesečnih pregovora i napora predstavnika Komore, odnosno Udruženja i Ministarstva saobraćaja i veza RS s ciljem obezbjeđenja sredstava preduzećima koja se bave javnim prevozom lica u međunarodnom drumskom saobraćaju, a koja se nalaze na ivici egzistencije.

– Mnogima od njih blokirani su računi, a pojedini su od pojave virusa korona morali potpuno obustaviti rad. Smatramo da je ovakav vid saradnje i zajedničkog djelovanja sa nadležnim ministarstvom najbolji put za ostvarenje prava i pomoći za ugrožena preduzeća, na čemu će Komora nastaviti da insistira i u narednom periodu – rekao je Blagojević.

Od pojave virusa korona u Srpskoj do 10. maja bio je obustavljen javni prevoz lica na međunarodnim, republičkim, područnim autobuskim linijama i autobuskim linijama na području jedinica lokalne samouprave. Od 11. maja javni prevoz u drumskom saobraćaju u Srpskoj odvija se sa popunjenošću autobusa do 50 odsto i uz maksimalne redukcije polazaka. Od 1. juna uspostavljene su redukovane linije sa Srbijom i Crnom Gorom, dok je prevoz putnika u vazdušnom saobraćaju skoro potpuno obustavljen.

Unutrašnji saobraćaj

Dejan Mijić je rekao da navedenom uredbom nije obuhvaćen prevoz putnika u unutrašnjem javnom saobraćaju, odnosno, na gradskim, prigradskim i republičkim linijama.

– I u tim segmentima je situacija veoma teška, mnogo je zaposlenih, a putnika sve manje. Najteže je pogođena Banjaluka, ali ohrabruje nas potez Gradske uprave koja će pokušati da nadomjesti te gubitke, na čemu smo veoma zahvalni – rekao je Mijić.

Banjalučki odbornici prihvatili su odluku da za subvencije prevoznicima u gradskom i prigradskom saobraćaju bude dodijeljeno 450.000 maraka.