Brojke ne miruju: Cijene nafte pale – i vrijednost dolara “otišla dole”

11.04.2023. | 08:45

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta u utorak blago pala, nakon jučerašnjeg snažnog rasta.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je 0.1 posto, na 102.36 bodova, nakon što je jučer dosegnuo najviši nivo od 3. aprila.

Jutros je tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao 0.15 posto, na 133.40 jena. No američka je valuta oslabila u odnosu na evropsku, pa je cijena evra porasla 0.14 posto, na 1.0875 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle. Cijena barela na londonskom tržištu porasla je 0.64 posto, na 84.72 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0.70 posto, na 80.30 dolara.

Azijske berze porasle

Na azijskim su berzama u utorak cijene dionica porasle, nakon odluke južnokorejske središnje banke da kamate ostaju nepromijenjene, a ulagače je ohrabrilo i popuštanje inflacijskih pritisaka u Kini.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 7:00 sati u plusu 0.6 posto. Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 1.3 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0.1 i 1.3 posto. U Šangaju su, pak, blago pale.

Čelnici centralne banke Južne Koreje odlučili su na današnjoj sjednici ostaviti kamate nepromijenjene na 3.5 posto. To je druga sjednica zaredom kako središnja banka nije povećala kamate, dok se inflacija kreće oko 4.2 posto.

Ulagači se nadaju da to pokazuje da bi centralne banke u regiji uskoro mogle završiti ciklus povećanja kamata.

“Mislim da su ulagači optimističniji jer se nazire kraj ciklusa povećanja kamata. No, pitanje je jesu li kamate već dosegnule vrhunac ili će doći do još koje runde podizanja cijene novca”, kaže Gary NG, ekonomist u Natixis Corporate and Investment Bank.

Podršku tržištima pružio je jutros i podatak o usporavanju stope inflacije u Kini u martu na 0.7 posto na godišnjem nivou, dok su analitičari očekivali 1 posto. Ulagače je ohrabrio i jučerašnji blagi rast Wall Streeta, unatoč vrlo nesigurnom trgovanju. Dow Jones ojačao je 0.30, a S&P 500 na 0.10 posto. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0.03 posto.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi pali jer je u petak objavlje izvještaj prema kojem je broj zaposlenih u SAD-u porastao za 236.000, znatno manje nego mjesec dana prije.

Stopa nezaposlenosti pala je, pak, s 3.6 na 3.5 posto, dok je rast plaća usporen drugi mjesec zaredom.

Premda su podaci u skladu s očekivanjima analitičara i premda pokazuju da Fedovo zaoštravanje monetarne politike daje rezultate, ulagači se plaše da to nije dovoljno da bi centralna banka završila ciklus povećanja kamata. Stoga se sada na tržištu novca procjenjuje da postoji 74 posto izgleda da će Fed na sjednici u maju povećati ključne kamate za daljnjih 0.25 postotnih bodova, dok su prije objave izvješća o zapošljavanju ti izgledi iznosili oko 49 posto.

Ipak, tržište se jučer smirilo, pa su indeksi nadoknadili početne gubitke, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 završili trgovanje s pozitivnim predznakom.

“Ovo je bio dan bez jasnog smjera na tržištu. Ulagači i dalje vjeruju da će Fed u maju povećati kamate za 0.25 postotnih bodova, što povećava rizik od recesije. Uz to, ulagači su nervozni uoči izvještaja o potrošačkim i proizvođačkim cijenama”, kaže Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA Research.

Izvještaj o potrošačkim cijenama u SAD-u bit će objavljeno u četvrtak, a o proizvođačkim u petak. Ti će izvještaji dati ulagačima cjelovitiju sliku o usporavanju inflacije u martu.