Brojke iz Federacije BiH! Cijene industrijskih proizvoda pale za 0,7 odsto

20.09.2023. | 18:33

U Federaciji BiH u avgustu cijene proizvođača industrijskih proizvoda su pale za 0,7 odsto u odnosu na prethodni mjesec.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, cijene su pale u grupacijama intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 1,2 odsto, energije za 0,3 odsto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,2 odsto, saopšteno je iz Federalnog zavoda za statistiku.

Cijene su porasle u grupaciji kapitalnih proizvoda za 0,1 odsto.

U grupaciji trajnih proizvoda za široku potrošnju cijene se u prosjeku nisu mijenjale, dok su cijene pale u području prerađivačke industrije za 0,9 odsto.

Cijene su porasle u područjima vađenja ruda i kamena za 1,2 odsto i proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji za 0,5 odsto.

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda u avgustu su pale za 2,3 odsto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, a u odnosu na decembar 2022. godine pale su za 3,4 odsto, navodi se u saopštenju.

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u avgustu su pale za 0,2 odsto u odnosu na prethodni mjesec, u odnosu na isti mjesec prethodne godine manje su za 1,6 odsto, a u odnosu na decembar 2022. godine pale su za 3,5 odsto.

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda na inostranom tržištu su pale za 1,2 odsto u odnosu na prethodni mjesec, u odnosu na isti mjesec prethodne godine su pale za 2,8 odsto, a u odnosu na decembar 2022. godine za tri odsto.