Britanci nezadovoljni: Najavljeno još deset štrajkova radnika službi hitne pomoć

20.01.2023. | 12:04

Jedan od najvećih britanskih sindikata radnika “Junajt” najavio je još 10 štrajkova radnika službi hitne pomoći, sa ciljem da se vlada premijera Rišija Sunaka natjera da napravi kompromis u vezi sa sporom oko plata.

“Vodeći britanski sindikat `Junajt` saopštio je nove datume u okviru eskalacije spora sa radnicima hitne pomoći. Članovi sindikata organizovaće još 10 štrajkova u narednim sedmicama. Dodatni datumi biće objavljeni u narednim danima”, navodi se u saopštenju sindikata.

Prema objavljenom rasporedu, štrajkovi su širom Engleske, Velsa i Sjeverne Irske zakazani za 26. januar, 6, 16, 17, 20, 22, 23. i 24. februar, te za 6. i 20. mart.

“Naši članovi vjerno obezbjeđuju zaštitu života i tijela u danima štrajka i nisu sindikati ti koji ne pružaju minimalne nivoe usluga, već užasno upravljanje vlasti Državnim zavodom za zdravstvo, koji je doveden do tačke pucanja. Dok se kriza nadovezuje na krizu, premijer je viđen kako `pere ruke` u vezi sa sporom. Kakva sramota. Kakvo odricanje od vođstva”, izjavila je generalni sekretar sindikata “Junajt” Šeron Grejem.

Iz sindikata dodaju da će njegovi predstavnici da osiguraju zaštitu života i tijela u danima štrajka i da će se brinuti za pacijente kojima je potrebna njega od koje im zavisi život.