Brašno u Srpskoj poskupljuje za 10 odsto VIDEO

13.11.2022. | 20:05

Udruženje mlinara potvrdilo je da će u narednom periodu u Republici Srpskoj doći do poskupljenja brašna za 10 odsto.

Kao razlog za to navode poskupljenje goriva i trenutno nestabilnu situaciju na tržištu Ukrajine.

Očekuju se i veće cijene pekarskih proizvoda.

Umjesto dosadašnjih 30 KM za 25 kilograma brašna standardnog kvaliteta, građani će uskoro morati da izdvoje četiri KM više. Vreća onog kvalitetnijeg mogla bi biti i do 35 maraka. Građani kažu da uzimaju koliko mogu, ne samo brašna, već svih namirnica.

Ponovno poskupljenje mlinari pravdaju problemima u vezi s izvozom žitarica iz Ukrajine.

Radenko Pelemiš, predsjednik Udruženja mlinara i pekara regije Bijeljina, kaže da domaćom proizvodnjom snabdijevaju 30 odsto pekarske industrije, dok se ostala brašna i pšenica uvoze iz Srbije i Mađarske na čiju cijenu ne mogu uticati.

Veće cijene pekarskih proizvoda u pojedinim pekarama već su vidljive. Cijena hljeba veća je od dvije marke, a pekari već najavljuju nova poskupljenja.

Saša Trivić, vlasnik lanca pekara u Banjaluci, kaže da su pekari u lošoj situaciji i da je za očekivti povećanje cijena hljeba i pekarskih proizvoda od 5 do 10 odsto.

Zbog ovog poskuljenja nema potrebe da građani prave zalihe, jer brašna i ostalih pekarskih proizvoda ima dovoljno. U to uvjeravaju i iz nadležnih institucija.

Zoran Maletić, pomoćnik ministra poljoprivrede, kaže da Srpska ima obezbijeđene dovoljne količine hrane za sve stanovnike, od mesa, mlijeka, pšenice, pa sve do ostalih proizvoda.

– Imajući u vidu samo jednu statistiku da Republika Srpska posjeduje preko 0,6 hektara obradivih površina po glavi stanovnika ako se to uporedi sa svjetskim prosjekom koji je oko 0,19 hektara po glavi stanovnika, onda to govori o kakvim komparativnim prednostima govorimo – ističe Stevo Savić, predsjednik područne Privrene komore Bijeljina.

Veće cijene brašna na policama marketa biće vidljive već krajem ovog mjeseca, a kako navode mlinari eventualnog pojeftinjenja neće biti u dogledno vrijeme.