BPŠ ima novi plan: Iz Sarajeva sele u Istočno Sarajevo

22.02.2023. | 14:23

Banka Poštanska štedionica Banjaluka objavila je na sajtu Banjalučke berze plan poslovanja i biznis plan za 2023. godinu o čijim predlozima će akcionari odlučivati na skupštini zakazanoj za 27. februar.

U navedenim dokumentima se, između ostalog, analizira postojeće stanje kao i strateški pristup u ostvarivanju planiranih ciljeva.

“Banka će u predstojećem periodu raditi na daljem unapređivanju i širenju poslovanja kako bi ostvarila osnovne strateške pravce razvoja, u cilju ostvarivanja dugoročno održivog prinosa na kapital i aktivu, poboljšanja tržišne pozicije na domaćem bankarskom tržištu, kao i širenje poslovanja u regijama gdje trenutno nema poslovnu mrežu sa visokim potencijalom za kreditiranje uz veću prisutnost Banke i putem dostupnosti ATM-ova (granični prelazi, te Brčko, Bijeljina, Zvornik, Gradiška, Rača, Pavlović, Višegrad, Trebinje…) – stoji u biznis planu.

Kako prenosi eKapija, pored toga u planu poslovanja se navodi da je sagledavajući potrebe kako postojećih tako i potencijalnih klijenata, fizičkih i pravnih lica sa jedne strane kao i postojeće kapacitete i organizacione mogućnosti sa druge strane, utvrđeno je da postoje uslovi da banka proširi svoju poslovnu mrežu otvaranjem novih organizacioniih dijelova što obuhvata:

  • Filijala Istočno Sarajevo uz istovremeno zatvaranje Filijale Sarajevo,
  • Filijala Doboj,
  • Agencija Modriča,
  • Dvije agencijena području Banjaluke.
  • Banka u narednom periodu u koordinaciji sa matičnom bankom u Beogradu vidi mogućnosti rasta kroz prepoznate potencijale na tržištu Republike Srpske, a u strateškom pristupu posebnu šansu vide u finansiranju kupovine stanova u Republici Srbiji, s obzirom na to da je Banka u tom segmentu jedinstvena na tržištu BiH.

“Banka je definisala sljedeće ciljeve: povećanje kreditnog portfolija u segmentu stanovništva, malih i mikro preduzeća i preduzetnika, rast ulaganja u hartije od vrijednosti, povećanje profitabilnosti kao rezultat rasta kreditne aktivnosti u kombinaciji sa efikasnim poslovanjem”, navodi se u predloženim dokumentima, prenosi eKapija.

Poslovnu mrežu banke 31. decembra čine centrala banke, 10 filijala i 7 agencija.

Prema veličini bilansne sume, banka spada u red manjih banaka, po strukturi vlasništva vodi se kao banka sa 100 odsto privatnog kapitala. Banka je na kraju trećeg kvartala 2022. na sedmom mjestu u bankarskom sektoru prema visini aktive, uz tržišno učešće od 5,1 odsto. Po visini depozita banka je na 7. mjestu sa učešćem od 4,9 odsto dok je po visini kredita takođe na 7. mjestu sa učešćem od 4,5 odsto. Po visini kapitala banka je na 7. mjestu sa učešćem od 5,0 odsto.

Oznake: Planovi