“BPD BiH će biti smanjen”: Softić istakao da pandemija ne može ugroziti stabilnost konvertibilne marke

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić je ocijenio da pandemija korona virusa ne može ugroziti stabilnost konvertibilne marke.

Globalna pandemija korona virusa utiče i na ekonomiju BiH, te će prema rejting agenciji Standard and Poor's realni bruto društveni proizvod naše zemlje biti smanjen za šest odsto u 2020. godini.

“Postoje različite projekcije od međunarodnih i domaćih institucija i one govore o padu BDP od pet od šest odsto, što je, imajući u vidu ukupni ambijent i regiju, uslovno rečeno, zadovoljavajuće. Što se tiče posljedica, evidentno je da ćemo ih imati, posebno kad je pitanju nezaposlenost, ali činjenica je da dijelimo sudbinu regije. Kad je u pitanju pad BDP, nadam se da je to kratkoročno i da ćemo već iduće godine imati poboljšanje situacije”, rekao je za medije guverner Softić govoreći o padu BDP

Dodao je kako je bitno da je monetarna i finansijska situacija u BiH dosta stabilna. Govoreći o trenutnoj situaciji i stabilnosti konvertibilne marke, Softić je naglasio kako pandemija korona virusa ne može ugroziti stabilnost KM.

“Naše su devizne rezerve dostatne, imamo dosta prostora da možemo reagovati ako bude potrebe, a i bankarski sektor u BiH je likvidan, stabilan, kapitaliziran i spreman da odgovori svim izazovima“, kazao je Softić.Ostavite komentar: