Bošnjački ministri niz vodu pustili 100 miliona KM

13.02.2021. | 08:37

Na bazi proračuna carine i takse na uvoz mesa BiH bi prihodovala blizu 100 miliona KM na godišnjem nivou, a povećao bi se znatno i broj radnih mjesta, saopštili su predstavnici poljoprivrednih udruženja iz BiH.

Savjet ministara BiH, podsjetimo, nije podržao uvođenje taksa na uvoz svježeg i rashlađenog junećeg i svinjskog mesa, odnosno protiv su bili ministri odbrane, bezbjednosti i inostranih poslova Sifet Podžić, Selmo Cikotić i Bisera Turković.

Turkovićeva je izjavila da nije podržala prijedlog odluke o zaštitnim mjerama jer nije prošao propisanu proceduru koja prethodi razmatranju materijala.

Oštro su na to, u zajedničkom otvorenom pismu, reagovali Udruženje poljoprivrednih proizvođača BiH, Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, Udruženje poljoprivrednika FBiH, Udruženje uzgajivača svinja RS, Seljački savez FBiH i Udruženje poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice.

“Očito se radi ili o elementarnom nepoznavanju stanja u domaćoj privredi, pa samim tim i poljoprivredi, ili o nekim političkim obračunima u institucijama BiH”, naveli su poljoprivrednici.

Ocjenjuju da je poljoprivreda u BiH dovedena na ivicu opstanka, te podsjećaju da se više od deceniju bore da uvedu red u spoljnotrgovinsko poslovanje BiH kada je riječ o uvozu poljoprivrednih proizvoda.

Ističu poljoprivrednici da su po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SPP) sa Evropskom unijom dozvoljene zaštitne mjere uvođenja prelevmana i carina gdje se samo kao razlog ne navodi povećan uvoz, već uslovi pod kojima se uvozi taj proizvod, to jeste niska cijena bez ikakvih carinskih dadžbina.

“Imajući u vidu trenutnu situaciju, ali i probleme iz prethodnih godina, zaštitnu mjeru je trebalo uvesti najmanje prije dvije godine. Nepodržavanje Odluke o uvođenju zaštitne mjere navodi na zaključak da se ovdje radi o klasičnom nečinjenju u skladu sa Zakonom o spoljnotrgovinskoj politici i SSP-u koja nama prouzrokuje štetu za koju ćemo mi potražiti pravdu kod nadležnog suda, a protiv lica koja su prouzrokovala ovu štetu podnijeti krivične prijave”, upozoravaju oni.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže da će krivične prijave biti dogovorene s njihovim pravnim timom.

“Naš pravni tim će pomno proučiti ko je najodgovorniji. A odgovorni su oni koji nisu učinili ništa da se zaštiti domaća proizvodnja”, rekao je Marinković za “Nezavisne novine“.

Kako u svom pismu dodaju poljoprivrednici, usvajanjem odluke o taksama BiH bi ostvarila znatne benefite.

Uz blizu 100 miliona KM, koliko bi, procjenjuju, godišnje prihodovala BiH, došlo bi i do znatnog porasta pokrivenosti uvoza izvozom. Zapažaju da možda najznačajniji efekat, a u uslovima pandemije se pokazalo jeste obezbjeđenje prehrambene sigurnosti vlastitog stanovništva i nezavisnost od tuđe milosti.

“Opravdanost usvajanja odluke je više nego očigledna kada se prođe kroz naša sela i farme, pa se uđe u megamarkete. Iskreno se nadamo da na sljedećem glasanju u Savjetu ministara BiH, kada je riječ o uvođenju mjera zaštite domaće proizvodnje, neće biti dileme među ministrima. Neka ovo pitanje, pored pitanja njihovih plata, bude još jedno o kojem će odluka biti jednoglasna”, poručili su poljoprivrednici.

Podsjetimo, Turkovićeva je to što je odlučila da ne glasa za ovu odluku opravdavala riječima da se, između ostalog, u dokumentu ne navodi nijedan podatak iz kojeg bi bilo moguće utvrditi stanje na tržištu BiH, niti poremećaj. Odgovorio joj je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekavši da nesuvislo obrazloženje Turkovićeve vrvi od netačnih navoda i paušalih procjena.

“Njen glas protiv zaštite interesa domaćih poljoprivrednika očigledan je manifest podaničkog odnosa prema EU, ali nažalost i dokaz da se stavlja u funkciju zaštite stranih lobija i interesa kompanija iz EU”, rekao je Košarac.

 

 

Oznake: Izvoz mesa