Boris Pašalić: Narednih dana isplata premija za mlijeko

21.03.2019. | 22:46

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić istakao je, gostujući u emisiji Otvoreno rečeno Radija Republike Srpske, da će u narednih nekoliko dana poljoprivrednicima u Srpskoj biti isplaćene premije za mlijeko.

Pašalić je za Radio RS  naveo da bi se ovo pitanje moglo značajnije regulisati usvajanjem Zakona o podsticajima, koji je u pripremi.

– Planiramo do kraja marta isplatiti većinu sredstava iz prošle godine, ili čak završiti isplatu ukupnih dugovanja, te isplatiti i najvjerovatnije dvije premije za mlijeko za ovu godinu. Oko dva i po miliona je mjesečna premija za mlijeko, zavisno od proizvodnje. Premija oscilira od 2,2 do 2,9 miliona maraka – naveo je Pašalić.

Poljoprivrednim proizvođačima će na raspolaganju, za proljetnu sjetvu, biti i regresirano dizel gorivo. Kao i prethodnih godina osigurano je 100 litara za hektar obradivog zemljišta.

– Mi smo potpisali ugovore sa dobavljačima. Proizvođači će uskoro moći da preuzmu regresirani dizel. Godišnje se izdvaja 7 miliona maraka i to je masovna mjera koju koristi veliki broj poljoprivrednih proizvođača – istakao je ministar za Radio Republike Srpske.

Pašalić je izjavio da je sve spremno i za proljetnu sjetvu. Ove godine najviše će biti zasađeno kukuruza, oko 130 hiljada hektara. Ministar je naveo da su povoljni uslovi za sjetvu, te je istakao da je prisutan veći obim sjetve drugih kultura.

– Ne očekujemo probleme tokom proljetne sjetve. Uslovi su povoljni, počele su pripreme. Slijedi sjetva, kukuruza, soje i drugih proljetnih kultura. Ove godine uveli smo nove mjere, podržavamo sjetvu i uzgoj uljane repice i suncokreta jer postoje kupci. Pokušavamo da navedemo naše poljoprivredne proizvođače na sjetvu ovih kultura jer imaju i tržište a i podršku države – zaključio je ministar Pašalić u emisiji Otvoreno rečeno.

Govoreći o vremenskim uslovima koji utiču na poljoprivrednu proizvodnju, ministar Pašalić naveo je da je protivgradna preventiva važna zaštitna mjera. Rekao je da je jedan radar već instaliran na planini Borja, a da će drugi uskoro biti instaliran na Јahorini. S tim u vezi, širom Srpske instaliraće se i 200 automatskih lansirnih stanica. Osim toga, podsjetio je da poljoprivrednici treba da iskoriste mogućnost osiguranja usjeva, čime bi bili u mogućnosti da naplate štetu u slučaju vremenskih nepogoda.