Bolji dan za popularnu valutu: Dolar se stabilizovao nakon prošlosedmičnog pada

08.02.2021. | 13:24

Dolar se stabilizovao danas prema glavnim valutama nakon pada uzrokovanog razočaravajućim prošlosedmičnim izveštajem o zapošljavanju, pošto trgovci iščekuju dodatne pokazatelje o stanju američke ekonomije.

Istovremeno, evro je zabilježio neznatnu promjenu vrijednosti prema dolaru poslije saopštenja Destatisa da je njemačka industrija izbjegla pad u decembru. Uprkos lokdaunu u Njemačkoj i inostranstvu, tražnja iz Kine je pomogla izvozno orijentisanim proizvođačima najveće evropske ekonomije da prebrode pandemiju kovid-19, prenosi Rojters.

Berzanski špekulanti smanjuju kratke pozicije u dolaru, a pojedini analitičari ocjenjuju da će za dalje jačanje dolara biti potrebni bolji ekonomski podaci SAD i kontinuirani napredak u borbi protiv korona pandemije.

Prema valuti evrozone, dolar se trgovao u porastu za 0,1 posto, na 1,2032 dolara za evro, nakon pada od 0,7 procenata u petak. Britanska funta je oslabila prema dolaru za 0,15 posto, na 1,3715 dolara.

Američka valuta je prema japanskoj kotirala danas na nivou od 105,57 jena, povukavši se sa tromjesečnog maksimuma zabilježenog u petak. Dolarski indeks, koji mjeri vrijednost američke prema korpi šest rivalskih valuta, iznosio je 91,130 poena, stabilizujući se nakon pada od 0,6 procenata na kraju prošle trgovačke nedjelje.

U američkoj ekonomiji je otvoreno manje radnih mjesta u januaru nego što se očekivalo, dok je broj ugašenih pozicija bio veći od prvobitno objavljenog, pokazali su prošlosedični podaci. Ekonomisti kažu da će izvještaji o inflaciji u SAD i raspoloženju potrošača, koji treba da budu objavljeni kasnije ove nedjelje, pomoći da se utvrdi da li je nedavni optimizam po pitanju očekivanog rasta potrošačkih cijena i prinosa na državne hartije od vrijednosti bio opravdan.

Eventualni razočaravajući podatak iz bilo kog od tih izveštaja mogao bi da obori dolar, smatraju neki analitičari. Investitori takođe pažljivo prate debatu u Kongresu SAD o dodatnim fiskalnim podsticajima u iznosu od 1,9 biliona dolara. Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi predvidela je da bi Kongres mogao da usvoji konačni zakon o olakšicama pre 15. marta.

Na tržištu kriptovaluta, spot cena etereuma porasla je za 1,6 odsto, na 1.642 dolara, nakon što je ova digitalna valuta uvrštena u nedjelju na terminsko tržište Čikaške berze. Bitkoin, najveća virtuelna valuta na svijetu po tržišnoj kapitalizaciji, porastao je za 1,0 procenat, na 39.244 dolara.