Blagojević ukazao na nedostatke radne snage: Važno što je zadržan pozitivan trend u industrijskoj proizvodnji

18.08.2022. | 09:53

Republika Srpska je, urkos velikim izazovima, zadržala pozitivne trendove u industrijskoj proizvodnji i veoma je važno što i u ovom periodu bilježi rast u odnosu na prethodni, izjavio je Srni portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević.

On je pojasnio da su glavni izazovi sa kojima se susreće industrija, kao i cjelokupna privreda Srpske, problemi vezani za cijene energenata i opštu inflaciju u svijetu, te problemi u nabavci sirovina i repromaterijala, jer su privrednici često u situaciji da nabaljaju veću količinu od uobičajene kako bi obezbijedili nesmetanu proizvodnju.

Blagojević je ukazao i na nedostatke radne snage, kao i na zahtjeve za povećanje plata.

Predsjednik Unije Udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je Srni da je industrija u Republici Srpskoj, s obzirom na sva dešavanja u svijetu, ostvarila bolji rezultat nego što bi se mogao očekivati.

“Bitno je to što u ovom vremenu industrijska proizvodnja ne pada. U podacima o rastu industrije treba vidjeti koliko je na to uticao rast cijena, a koliki je taj rast izražen količinski”, dodao je Trivić.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je u prvih šest mjeseci ove godine industrijska proizvodnja u Srpskoj veća za 5,1 odsto u odnosu na isti period lani.