Bjelica najavio: Kandidujemo projekat iz oblasti turizma u okviru IPA projekta

12.04.2022. | 15:46

Opština Sokolac odlučila je da na javni poziv za projektne prijedloge u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbije i BiH aplicira projekt iz oblasti turizma na lokalitetu Taline, rekao je načelnik opštine Milovan Bjelica.

“Opredijelili smo se za oblast turizma, odnosno za lokalitet Taline u blizini Sokoca gdje u potpunom prirodnom okruženju na 200 hektara površine uz postojeću trim stazu, može da se uradi više sportsko-rekreativnih sadržaja”, rekao je Bjelica novinarima.

Bjelica je nakon sastanka sa predstavnicima Razvojne agencije grada Istočno Sarajevo i lokalnih turističkih organizacija, podsjetio da je prema ranije urađenoj studiji na lokalitetu Taline predviđen park prirode, vještačko jezero, teretane na otvorenom i pješačke staze, što bi obogatilo rekreativno-turističku ponudu Sokoca.

On je naveo da su obavljeni razgovori sa predstavnicima nekoliko opština iz Kolubarskog, Zlatiborskog, Sremskog i Mačvanskog okruga u Srbiji o mogućoj saradnji u realizaciji projekata prekogranične saradnje.

Bjelica je dodao da će se lokalna uprava i Turistička organizacija Sokolac na javni poziv prijaviti preko Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo.

Direktor Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo Mladenka Pandurević rekla da će se potruditi da napišu kvalitetan projekat koji će rezultirati poboljšanom turističkom ponudom opštine Sokolac.

Ona je navela da ova organizacija sarađuje sa svih šest opština Grada i pruža tehničku podršku i pomoć prilikom apliciranja na projekte, te da se odlučila da kroz ovaj poziv prekogranične saradnje podrži i opštinu Sokolac.

Daliborka Krstajić iz Turističke organizacije Sokolac rekla je da nastavljaju sa kreiranjem sadržaja u prirodi koji su se pokazali kao najatraktivniji i najtraženiji, posebno nakon pandemije nakon koje su se ljudi više okrenuli prirodi.

Rok za dostavu projektnih prijedloga u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbije i BiH je 7. jun.