Bitkoin – ledena kripto zima ili Asta la vista, bejbi

22.07.2022. | 22:41

Ilon Mask prodao je 75 odsto bitkoina koji su bili u vlasništvu „Tesle” i tako izgubio oko 150 miliona dolara, dok „digitalno zlato” bilježi najgori kvartal po padu vrijednosti ove godine.

Celzijus, jedan od najvećih „pozajmljivača” podnio je zahtjev za bankrot, a platforma Koinbejs otpustila je 1.180 zaposlenih. Stručnjaci upozoravaju zato na efekat „kripto zime”. Marko Živković, direktor marketinga kriptomenjačnice ECD kaže za RTS da je bitkoin do sada proglašavan mrtvim više od 450 puta, ali se ispostavljalo da to i nije baš tako.

Britanski premijer Boris Džonson uzviknuo je na kraju posljednjeg obraćanja u Parlamentu: „Asta la vista, bejbi”, aludirajući na čuvenu repliku iz Terminatora 2: Sudnji dan u kome kiborg, kog glumi Arnold Švarceneger, na španskom poručuje „vidimo se”.

Da li se Boris Džonson vraća, ili ćemo ga gledati u „nekom drugom filmu” vidjeće se, ali izgleda da ćemo bitkoin, ipak, još dugo gledati. Ništa od više puta najavljivane propasti.

Poslije strmoglavog pada ove godine, kada je izgubio oko 70 odsto vrijednosti, najvredniji digitalni novčić se polako uzdiže, iako grafikoni pokazuju stalnu smjenu rasta i pada vrijednosti.

Momenat u kome tržište pokazuje loše performanse, nazvano i „medvjeđe tržište” po uzoru na berzu, naziva se kripto zima i označava negativan sentiment u cijelom ekosistemu digitalnih valuta.

Vrijednost bitkoina i drugih digitalnih tokena je 2018. naglo pala nakon vrtoglavog uspona u 2017. godini. Tržište je bilo preplavljeno takozvanim početnim ponudama novčića (izlazak na kriptoberzu), kada je ulivan novac u kripto poduhvate od kojih je velika većina na kraju propala.

„Pad iz 2017. je u velikoj mjeri bio posljedica pucanja mjehura”, rekla je Klara Medali, direktorka istraživanja u kompaniji za kriptopodatke „Kaiko”.

Međutim, trenutni krah je počeo ranije ove godine kao rezultat makroekonomskih faktora, uključujući veliku inflaciju u SAD, dok Federalne rezerve i druge centralne banke povećavaju kamatne stope. Tih faktora nije bilo 2018. godine.

Bitkoin i tržište kriptovaluta u širem smislu su usko povezani sa drugim rizičnim sredstvima, posebno akcijama. Bitkoin je ove godine zabilježio najgori kvartal u više od decenije. U istom periodu, Nasdak indeks koji se sastoji velikim dijelom od akcija visokotehnoloških kompanija pao je za više od 22 odsto.

Moguć uzrok pada – ulazak fondova na kriptotržište

Marko Živković, direktor marketinga ECD kriptomenjačnice kaže u intervjuu za Internet portal RTS-a da krizne situacije „čiste” tržište, a oni koji prežive ovu situaciju izaći će mnogo jači i bolji.

„Istina je da se trendovi tržišta kriptovaluta u najvećoj mogućoj mjeri mogu pratiti i preko najpoznatijeg bitkoina. Uzroke za pad vrijednosti bitkoina od početka godine treba tražiti na nekoliko strana, ali jedan od najvažnijih se vjerovatno nalazi u ulasku velikih kompanija i fondova na kriptotržište”, kaže Živković.

Tako je kompanija „Tesla motors” objavila pun finansijski izvještaj za drugi kvartal, u kojem se, između ostalog, vidi da su prodate tri četvrtine zaliha bitkoina te kompanije.

Prema Živkovićevim riječima, nakon „eksplozije” vrijednosti tokom prošle godine koje je bitkoin dostigao, „veliki igrači” nisu mogli da ignorišu. Njihov dolazak se, kaže, pokazao kao mač sa dvije oštrice.

„Kripto je dobio jaku injekciju legitimiteta i dostigao istorijski najviše vrijednosti ali je, sa druge strane, i prestao da bude imun na globalna ekonomska kretanja. Održavanje globalnih ekonomija tokom dvije pandemijske godine stiglo je na naplatu. Na to se mora dodati i rat u Ukrajini, a uz globalnu inflaciju sve to je rezultovalo padom na svjetskim berzama. Kako su tehnološki giganti poput Netfliksa, Amazona, Epla, Gugla, Fejsbuka, Majkrosofta ili Pejpala, padali od 20 do nevjerovatnih 70 odsto tako se i kripto prilagođavao novim okolnostima”, ističe Živković.

Cikličnost vrijednosti bitkoina

Živković napominje da postoji određena pravilnost u dosadašnjoj istoriji vrijednosti bitkoina.

„Ciklusi u kojima dolazi do pada su na svake četiri godine. Naime, svake četiri godine se nagrada za rudare bitkoina prepolovljava, a godina koja slijedi nakon toga je do sada uvijek donosila velike skokove vrijednosti”, ističe Živković.

Naredne dvije godine su, navodi, obično donosile stagnaciju ili padove.

„Kako je posljednje prepolovljavanje nagrade bilo 2020. godine, ova situacija za iskusnije u kripto svijetu nije preveliko iznenađenje”, navodi Marko Živković.

Na pitanje da li je to što je jedan od najvećih pozajmljivača „Celzijus” podnio zahtjev za bankrot samo vrh ledenog brijega ili postoje naznake da bi nešto slično moglo da se dogodi i sa drugim velikim igračima, Živković kaže da „Celzijus” nije, nažalost, prva kompanija iz ove industrije koja proglašava bankrot.

Kriza čisti tržište

„Krizne situacije ‘čiste’ tržište, a oni koji prežive ovu situaciju će definitivno izaći mnogo jači i bolji. Lako je biti uspješan u kripto biznisu kada je sve ‘zeleno’ i kada cijene iz dana u dan skaču”, smatra Živković.

Mjeseci, a možda i godine pred nama će, navodi, pokazati čiji su biznis modeli bili zaista najinovativniji i koji projekti imaju svjetlu budućnost.

„Ne treba ni zanemariti da iako smo se odomaćili sa terminima poput kriptovaluta, DeFi, NFT, blokčejn, govorimo ipak o tehnologiji koja je sa nama tek nešto više od deset godina i da su ovo još uvijek bebeći koraci za čitavu industriju”, dodaje Živković.

„Kripto zima” je, na neki način, korektiv za sve loše projekte.

„Kriza će, kao i svaka druga, izroditi neke nove heroje i pokazati njihovu snagu, ali ćemo se i zauvijek oprostiti od projekata koji su bili preslabi za test realnosti i veličine koja im je možda povjerena bez puno pokrića”, napominje Živković.

Nema bolne i sigurne smrti

Ističe da ne vidi mnogo pravih razloga da se govori o bolnoj ili bilo kakvoj smrti kriptovaluta.

Bitkoin je, dodaje, do sada proglašavan mrtvim više od 450 puta, ali se ispostavljalo da to i nije bilo baš tako. Ciklusi i kretanja cijena nam kažu da je do sada uvijek nakon pada slijedio skok.

„Trenutno ne postoji tačka u vremenu na istorijskom grafikonu vrijednosti bitkoina u kojoj će njegova vrijednost četiri godine unazad da bude niža od vrijednosti u trenutku u kojem je posmatrate”, naglasio je Živković.

Ipak, navodi, da to ne mora ništa da znači.

Da li je vrijeme za kupovinu

Živković ističe da postoje dva generalna savjeta prije bilo kakvog razmatranja kupovine kriptovaluta.

„Prvo, edukujte se i informišite koliko god možete prije odluke. Istražite sve o projektima i koinima koji vas zanimaju, saznajte kako se sigurno, bezbjedno i legalno mogu kupiti kriptovalute i kako nakon toga da ih čuvate. Druga preporuka je da kupujete samo onoliko koliko ste spremni da izgubite u svakom trenutku”, napominje Živković.

Marko Živković ističe da naše tržište polako sazrijeva, kao i globalno kriptotržište.

„Veliki skokovi i padovi uvijek povećavaju kupovine i prodaje, ali ovaj blagi konstantni pad je uticao na to da je trenutno kod nas potražnja za kriptovalutama mnogo vijeća. Odnosno, ljudi trenutno mnogo više žele da kupuju nego da prodaju digitalnu imovinu koju posjeduju”, zaključio je Živković.