Bitkoin juri ka rekordu – ponovo: Velike banke nude kriptovalutu bogatim klijentima

18.03.2021. | 09:13

Vrijednost bitkoina jutros ponovo raste, pa se oko 8.30 najpopularnijom kriptovalutom trgovalo po cijeni od 58.500 dolara.

Tako je u protekla 24 sata cijena digitalnog novčića zabilježila skok od 4 procenta, prenosi Blic. Tokom jučerašnjeg dana vrijednost se kretala između 54.000 i 59.000 dolara, čime se približila rekordu od 61.500 dolara.

Jedan od razloga za novi skok bitkoina moglo bi da bude obnovljeno interesovanje velikih investitora za ulaganje u kriptovalutu. Naime, Morgan Stenli postao je prva velika banka u SAD koja svojim bogatim klijentima nudi pristup bitkoin fondovima.

Ova investiciona banka, gigant koji upravlja sa četiri biliona dolara aktive svojih klijenata, rekla je u srijedu svojim finansijskim savetnicima u internom dokumentu da uvodi pristup do tri fonda koji omogućavaju posedovanje bitkoina, prenose ljudi upoznati sa situacijom. Na ovakav potez, značajan korak u prihvatanju bitkoina kao vrste aktive, Morgan Stenli se odlučio nakon što su klijenti zahtjevali pristup toj kriptovaluti.

Podsjetimo, institucije su u četvrtom tromjesečju 2020. bile veliki kupci bitkoina, i njihove kupovine su daleko nadmašivale maloprodajna ulaganja. No, sada su i maloprodajni i institucionalni tokovi bitkoina ravnomjernije podijeljeni. Vrijednost bitkoina trenutno je veća od dvije najveće svjetske kartičarske platne mreže, čija zajednička tržišna kapitalizacija iznosi 871 milijardu dolara, kao i od tri najveće svjetske banke.

Oznake: Bitkoin, Rekord