Birokratija guta inicijativu o smanjenju PDV-a

Iako je Predstavnički dom parlamenta BiH podržao inicijativu o smanjenju stope PDV-a u turizmu, ugostiteljstvu i putničkom saobraćaju sa 17 na pet odsto, gotovo je sigurno da će se ova inicijativa izgubiti u birokratskim procedurama i vrlo vjerovatno neće dobiti pozitivan epilog.

Naime, inicijativa koju je usvojio Predstavnički dom parlamenta BiH, a kojom se Savjet ministara BiH zadužuje da u roku od 30 dana izradi izmjene Zakona o PDV-u i smanji stopu za 17 na pet odsto za sektore ugostiteljstva, turizma i putničkog saobraćaja, prvo će morati pred Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koji treba da da svoje mišljenje.

Ukoliko to mišljenje i bude pozitivno, što je malo vjerovatno, Upravni odbor UIO treba da se usaglasi o izmjenama Zakona o PDV-u i da ga tako usaglašenog proslijedi Savjetu ministara BiH, koji je nadležan za konačnu izradu i izmjenu zakona, a nakon toga šalje ga u parlament BiH u dalju proceduru.

Prethodno, na izmjene i dopune Zakona o PDV-u saglasnost treba da daju nadležni odbori za finansije i budžet entitetskih parlamenata, a s obzirom na to da je SNSD i u Predstavničkom domu parlamenta BiH bio protiv ove inicijative, nije teško pretpostaviti da će Odbor za finansije i budžet Narodne skupštine RS imati primjedbe na izmjenu Zakona o PDV-u.

“Dosad je bilo nekoliko inicijativa o diferenciranoj stopi PDV-a i nijedna nije prošla, a ista sudbina vjerovatno čeka i ovu inicijativu. Dosad su sve partije predlagale diferenciranu stopu, neke za bebi-opremu, neke za osnovne životne namirnice, pojedine za lijekove, ali zakon koji je usvojen 2006. godine nikada nije izmijenjen“, ispričao je izvor “Nezavisnih novina”.

U Upravnom odboru UIO u petak su nam rekli da zvanično nisu dobili inicijativu za uvođenje još jedne stope PDV-a te da će ta inicijativa biti razmatrana u redovnoj i zakonskoj proceduri.

“Dok se članovi UO UIO ne upoznaju sa cjelovitim sadržajem inicijative, nemoguće je davati bilo kakav komentar, jer uvođenje diferencirane stope PDV-a podrazumijeva ozbiljne analize i njihovu tehničku osposobljenost za drugačiji obračun i naplatu PDV-a”, rekli su nam juče u UO UIO.

Ako se kojim slučajem konačno implementira inicijativa o dvije stope PDV-a, prema mišljenju Uprave za indirektno oporezivanje BiH, biće potrebno najmanje šest mjeseci kako bi se moglo početi sa primjenom.

Optimalan rok za primjenu diferencirane stope PDV-a bio bi 18 mjeseci, a taj rok naveden je u Studiji o implikacijama diferenciranih stopa PDV-a u BiH, koju je prije nekoliko godina uradilo Odjeljenje za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

“Minimalno vrijeme za izradu i usvajanje seta potrebnih propisa iznosi 18 mjeseci.Ovaj rok podrazumijeva punu angažovanost svih institucija – Uprave za indirektno oporezivanje, Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, odbora za budžet i finansije entitetskih skupština, Vijeća ministara, Odbora za budžet i finansije parlamenta BiH i samih parlamentaraca“, navodi se u Studiji o implikacijama diferenciranih stopa PDV-a u BiH.

Takođe, naveli su da bi, prema procjenama, samo za operativne pripreme, koje bi podrazumijevale obuku zaposlenih i obveznika te sprovođenje medijske kampanje, trebalo 12 mjeseci za primjenu različitih stopa PDV-a.

 

 

Ostavite komentar: