Bijeljinski “Orao” potpisao ugovor sa Vojskom Srbije: 3,7 miliona evra za remont avio motora

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović i ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević prisustvovali su danas potpisivanju ugovora sa Remontnim zavodom “Orao” iz Bijeljine o remontu motora “Viper” za avione “orao” i “super galeb G-4”.

Stefanović je naveo da je vrijednost ugovora, koji je potpisan između Uprave za logistiku Generalštaba Vojske Srbije, Javnog preduzeća “Jugoimport-SDPR” i Remontnog zavoda “Orao” iz Bijeljine 3,7 miliona eura.

On je istakao da ovaj ugovor predstavlja jedan od najznačajnijih pojedinačnih ugovora koji Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije imaju sa jednom kompanijom namjenske industrije iz Republike Srpske.

Stefanović je istakao da će ovaj remont omogućiti osposobljavanje dodatnog broja aviona tipa “orao” i “G-4” za korišćenje u Ratnom vazduhoplovstvu Srbije, što je u skladu i sa nastavkom projekta modernizacije vazduhoplovstva, saopšteno je iz Ministarstva odbrane, prenosi Novinska agencija Srna.

– To je uz proces modernizacije jedan od ključnih projekata koji u ovoj godini i u narednim godinama Ministarstvo odbrane želi da sprovede, kako bi povećalo kapacitete ne samo Ratnog vazduhoplovstva već i čitave vojske – rekao je Stefanović.

On je napomenuo da se na ovaj način i praktično investira u preduzeće “Orao”, koje u ovom dijelu Evrope jedino može da obavi remont ovakve vrste motora, a time se istovremeno investira i u Republiku Srpsku.

Stefanović je rekao da je sa partnerima iz Republike Srpske danas bilo riječi o organizovanju posjete i drugim kompanijama u Republici Srpskoj, poput “Kosmosa”, da se vidi šta je to novo i šta u zajedničkoj saradnji može da se obezbijedi.

– Ono što je za nas prioritetni cilj jeste da povećamo kapacitete i sposobnosti Vojske Srbije. Ja sam uvjeren da ćemo sa ministrom i sa drugim kolegama iz Republike Srpske veoma brzo nastaviti najsnažniju moguću saradnju – istakao je Stefanović.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević naglasio je da je danas potpisan ugovor sa kompanijom “Orao” iz Bijeljine, jedan u nizu ugovora koje je Ministarstvo odbrane Srbije do sada zaključilo sa tom i sa drugim kompanijama namjenske industrije Republike Srpske.

– Razgovarali smo i o daljim aktivnostima koje su nam u cilju da se realizuju u ovoj godini. Nastavićemo našu saradnju i u budućnosti u obostranom interesu – rekao je ministar Petričević.

 

 

Ostavite komentar: