Bijeli luk postaje luksuz: Što sitniji, to skuplji

01.01.2024. | 17:24

Manjak bijelog luka na svjetskom tržištu povećava njegovu cijenu. Situacija nije ništa bolja ni u evrospkim zemljama, izvještava FreshPlaza.

U Španiji i Francuskoj su vremenske neprilike uzele danak u vidu problematičnog kvaliteta, manjih prinosa i visokih cijena, ali sa konkurencijom iz Kine, Italija se okrenula uvozu iz Južne Amerike.

Evropski kupci se uglavnom oslanjaju na kineske izvoznike. Za kilogram njihovog luka je potrebno izdvojiti 3 evra, a cijena rinfuzne robe je samo malo niža, piše Agroklub.

Na rast cijene dodatno djeluju logistički problemi, odnosno opasnost koja vreba na plovidbama kroz Crveno more i napade pobunjenika iz Jemena. Brodske kompanije sve više prekidaju transport.
Niži prinosi i slabiji kvalitet

Berba je pri kaju u Francuskoj i Španiji. Vremenske neprilike i pojava bolesti dovela je do smanjenja prinosa i kvaliteta. Na francuskom tržištu ponuda je manja zbog lošeg prinosa i nedostatka kineskog luka uzrokovan logističkim problemima u brodskom prevozu kroz Crveno more.

Pad proizvodnje od 30 do 40 odsto zabilježen je u Španiji kao posljedica smanjenja površina i prinosa, ali i lošijeg kvaliteta. Glavice su ostale sitne.

I Poljska je u potrazi za bijelim lukom, jer njena proizvodnja nije u stanju da zadovolji potrebe domaćeg tržišta. Uvozne kompanije su se okrenule Kini i Južnoj Americi iz koje pošiljke u Evropu stižu sredinom januara 2024. godine.

Italija kupuje bijeli luk iz Argentine i Čilea. Zemlje poput Egipta i Turske pokazuju sve veći interes za prodaju bijelog luka, jer su troškovi njegovog uzgoja u tim zemljama znatno niži nego u Italiji, Španiji ili Francuskoj.

U Sjevernoj Americi predviđaju pad cijena, jer očekuju luk iz Kalifornije, Argentine i Perua. Visoke cijene bi mogle usporiti potražnju nakon Nove godine, tako da neće biti iznenađujuće da dođe do sniženja u januaru.