BiH se zadužuje 110 miliona evra kod EBRD-a: Dogovoren kredit za novu dionicu Koridora “Pet ce”

20.12.2023. | 11:08

Ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić i šefica Kancelarije EBRD-a u BiH Manuela Naesl danas su potpisali sporazum o kreditu EBRD-a za izgradnju dionice Mostar sjever-Mostar jug, na auto-putu Koridor 5C, vrijedan 110 miliona evra (oko 220 miliona KM).

Riječ je o dionici auto-puta u dužini od 15 kilometara, a kredit se uzima na 15 godina, poručio je Amidžić, dok jeNaesl kazala da je ovo ugovor o finansiranju ključne dionice.

“Projekat je u vrijednosti od 220 miliona KM. Prva polovina tih sredstava danas je na raspolaganju. Radiće se na novoj dionici Koridora 5C između Mostara sjever i Mostara jug. Takođe, projekat će se finansirati sa 150 miliona evra granta iz investicionog okvira za Zapadni Balkan i od strane lokalnih banaka koje su već odabrane javnim tenderom”, rekla je ona.

Amidžić je ovom prilikom istakao i da se pregovara o još jednom projektu, a to je finansiranje dijela magistralnog puta od Foče do Huma.

“Očekivana vrijednost projekta je oko 100 miliona evra gdje bi grantovska sredstva bila nekih 40 miliona evra. Dužina te dionice je 19,5 kilometra i smatramo izuzetno bitnim i taj projekat”, rekao je resorni ministar.

Podsjećanja radi, EBRD je započeo finansiranje koridora 5C 2008. godine. Od tada je ova banka finansirala preko jedne milijarde KM.

Oznake: Koridor 5C