BiH od aprila prelazi na ’Turski tok’

Do kraja marta kompanija „Energoinvest“ potpisaće novi ugovor s ruskim „Gazpromom“ o promjeni rute za isporuku gasa Bosni i Hercegovini, potvrdio je za „Avaz“ ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić.

To znači da će BiH ubuduće ruski gas dobijati putem “Turskog toka”.

– Potpisnik ugovora između bh. strane i „Gazproma“ je sarajevski „Energoinvest“. Oni su prije Nove godine dobili zahtjev ruske kompanije za potpisivanje aneksa ugovora kojim se snabdijevanje gasom prebacuje na ”Turski tok”. Dakle, snabdijevanje bi išlo preko Turske, Bugarske i Srbije, umjesto dosadašnje rute preko Ukrajine, Mađarske i Srbije – pojasnio je Džindić.

Razlozi su, kako je naveo, tehničke prirode, odnosno u pitanju je želja “Gazproma” da se izbjegne ruta preko Ukrajine.

– Tražili smo da se potpisivanje aneksa prolongira za tri mjeseca. U ta tri mjeseca „Energoinvest“ bi trebao s „Gazpromom“ iznaći rješenje i potpisati finalni ugovor za ovu godinu. To još nije završeno, a vjerujem da će posao biti okončan do kraja marta. Trebala bi biti povoljnija varijanta za BiH – naglasio je Džindić za “Avaz.ba“.

Prema njegovim riječima, ugovori o transportu gasa s Mađarskom i Srbijom produženi su do 2023. godine.

Više opcija

– Dobili smo obećanje od Srbije da to neće biti problem jer se radi o istim količinama gasa. Što se tiče transportnih troškova preko Mađarske, tu će se iznaći rješenje, a ima nekoliko opcija. Ne bih ulazio u detalje, da nam se ne bi pogoršala pregovaračka pozicija. Tvrdnja da gubimo kontrolu nad snabdijevanjem plinom ne stoji jer mi ni danas ništa ne kontrolišemo.

Nama je cilj da dobijemo bolju cijenu gasa i to su instrukcije koje je dobio „Energoinvest“. Moramo pokušati prevazići štetan ugovor s Mađarskom, a koji je potpisan prije mandata ove Vlade FBiH. Taj ugovor se mora zaustaviti i nekad se mora platiti šteta, na ovaj ili onaj način, a kako bismo mogli dobiti novu i povoljniju cijenu – smatra Džindić.

Državni zakon i novi gasovod

– Rješenje svih problema s plinom u BiH je usvajanje zakona o gasu i električnoj energiji na državnom nivou i izgradnja novog južnog gasovoda. To bi bio paket rješenja. Državni zakon o plinu mora slijediti legislativu EU. Problem s ovim zakonom nastao je za vrijeme dok je dužnost ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH obnašao Mirko Šarović (SDS). On je entitetskim vladama poslao dvije različite verzije zakona i tražio saglasnost. Prihvaćeni su svi zahtjevi RS, a s druge strane, odbijeno je sve iz FBiH – kaže Džindić.

 

 

Ostavite komentar: