BiH ide u recesiju: O oporavku privrede BiH suvišno i govoriti

27.07.2022. | 08:28

Prema prognozama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji je usvojio Izvršni odbor ove organizacije, ekonomski rast u BiH će sa lanjske stope od 7,1 odsto, u ovoj godini pasti na 2,4 odsto, te će u srednjoročnom periodu ostati ograničen. Ekonomisti kažu da je zbog toga o oporavku privrede BiH suvišno i govoriti.

U izvještaju je navedeno da se očekuje da će se prosječna godišnja inflacija, s prošlogodišnjeg nivoa od dva odsto, ove godine povećati na 6,5 odsto, a u narednom periodu se postepeno ublažiti.

“Sjena rata u Ukrajini nadvija se nad evropskom ekonomijom, postavljajući nove izazove pred BiH u trenutku kada se zemlja oporavlja od pandemije virusa korona. Negativni uticaj rata manifestovao se kroz veliko poskupljenje hrane i goriva, ali i kroz odliv depozita u dvije podružnice Sberbanke koje posluju u BiH”, piše u saopštenju MMF-a.

U izvještaju piše i da je fiskalna pozicija, poslije deficita od 4,7 odsto ostvarenog u 2020. godini, u 2021. dostigla suficit od 0,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Prihodi koje je prikupila Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH prošle su godine dostigli rekordni nivo zahvaljujući oporavku potrošnje fizičkih lica i višim cijenama, dok je vanjsko finansiranje takođe bilo izdašno, uključujući sredstva MMF-a i EU.

“Očekuje se da će fiskalna pozicija u ovoj godini zabilježiti mali deficit usljed usporavanja ekonomije i ekspanzivnih mjera koje vlasti preduzimaju kao odgovor na povećanje troškova života”, piše u izvještaju.

Ekonomista Zoran Pavlović rekao je za “Glas Srpske” da ovi podaci pokazuju da o oporavku privrede BiH nema ni govora.

“Trenutno smo u situaciji gdje su stope rasta značajno manje od inflacije koju imamo, tako da praktično idemo u recesiju. Kada se uzmu u obzir stope rasta i kada se one umanje za stopu inflacije, onda je zaista vidljivo koliko su negativne prognoze Svjetske banke”, rekao je Pavlović.

Poteškoća je, kako kaže, što ne postoje aktivnosti koje bi bile usmjerene na praktično vraćanje dijela prikupljenih sredstava od indirektnih poreza po osnovnu poskupljenja robe i usluga.

“Na tržištu nemamo nikakve intervencije po tom pitanju, ali ni po pitanju smanjenja akciza na gorivo, a to je žalosno”, kazao je Pavlović.

Dodao je da prosječna godišnja inflacija, s prošlogodišnjeg nivoa od dva odsto, registrovana na nešto više od devet odsto, što govori da i kada bismo uzeli podatke da je ona 6,5 odsto, kako stoji u saopštenju, riječ je o inflaciji u kojoj nema nikakvog ekonomskog napretka.

To što je fiskalna pozicija, poslije deficita od 4,7 odsto ostvarenog u 2020. godini, u 2021. godini dostigla suficit od 0,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), kako Pavlović kaže, govori da se skupilo sredstava po osnovu većeg punjenja UIO.

“Veća fiskalna i budžetska stabilnost dovodi do toga da imamo suficit, a sve što je manje od stope inflacije, stanje je koje nije dobro”, kazao je Pavlović.

Ukrajina

Pavlović kaže da dešavanja u Ukrajini značajno utiču na ekonomiju BiH.

“Mi smo zemlja koja je otvorena prema evropskim partnerima i ova kriza će se odraziti i na BiH. Oporavak privrede u Evropi značiće oporavak i za nas, a to se neće desiti dok se situacija u Ukrajinom ne smiri”, dodaje Pavlović.