Bez posla žene i mladi: Podaci pokazuju da nezaposlenost u evrozoni i dalje raste

02.07.2020. | 13:22

Nezaposlenost u evrozoni blago se povećala u maju, ali manje nego što se očekivalo, pri cemu je naročito porasla nezaposlenost u ženskoj populaciji i među mladima.


Prema desezoniranim podacima, ukupna stopa nezaposlenosti se popela na 7,4 odsto u maju sa nivoa od 7,3 odsto u aprilu i 7,1 procenat u martu, objavila je statistička služba EU, Evrostat, prenosi Rojters.

Tržišni akteri su predviđali rast nezaposlenosti na 7,7 odsto.

Britanska agencija napominje da su ovako blagom porastu stope nezaposlenosti doprinijeli nacionalni programi subvencionisanja plata privremeno otpuštenih radnika, zbog čega oni nisu zvanično registrovani kao nezaposleni.

Nezaposlenost među mladima životnog doba do 25 godina porasla je na 16 odsto u maju sa 15,7 procenata u aprilu i 15 odsto u martu. U Španiji je bez posla ostala oko trećina mladih.

Takođe je porasla stopa nezaposlenosti kod žena na 7,9 procenata u maju sa 7,7 odsto u aprilu. Kod muškaraca je stopa ostala na nepromijenjenosm nivou od 7,0 odsto.

U zasebnom saopštenju, Evrostat je objavio da su proizvođačke cijene u industriji pale u maju za 0,6 odsto na mjesečnom i za 5,0 procenata na godišnjem nivou, što je iznad konsenzusa tržišnih analitičara koji su predviđali pad od 0,5, odnosno 4,8 odsto, respektivno. Proizvođačke cijene su ključni faktor od uticaja na potrošačku inflaciju, koju Evropska centralna banka želi da podigne na nivo neznatno ispod 2,0 procenta u srednjem roku, piše Tanjug.