Bespovratna sredstva za dobre projekte: Za devet lokalnih zajednica u Srpskoj 690.000 KM

03.08.2020. | 13:35
Predstavnici Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske i devet lokalnih zajednica u Srpskoj potpisali su danas ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava iz Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Srpskoj u 2019/2020 godini.

Vrijednost finansiranih projekata u šestom godišnjem ciklusu Finansijskog mehanizma iznosi oko 1,1 milion KM, od čega 690.000 KM predstavljaju bespovratna sredstva Finansijskog mehanizma, a ostatak vlastito učešće korisnika.

Ugovori su potpisani sa devet izabranih korisnika, gradovima Gradiška, Bijeljina i Prijedor, te opštinama Novi Grad, Foča, Han Pijesak, Rogatica, Mrkonjić Grad i Srbac, a odnose se na finansiranje njihovih prioritetnih projekata.

Vršilac dužnosti direktora IRB-a Dražen Vrhovac rekao je da je do sada u okviru javnih poziva uokviru Finansijskog mehanizma ukupno relizovano projekata širom Srpske u vrijednosti većoj od sedam miliona KM, od čega 4,4 miliona KM su nepovratna sredstva.

Vrhovac je najavio za 7. avgust novi javni poziv u okviru Finansijskog mehanizma, koji IRB realizuje sa partnerima, Ministarstvom finansija i Ministarstvom uprave i lokalne samouprave, UNDP-jem i Ambasadom Švajcarske.

“Javni poziv biće otvoren 30 dana, a nakon toga će se u septembru izvršiti bodovanje projekata i početkom oktobra će biti potpisivanje ugovora i doznačavanje sredstava”, rekao je Vrhovac novinarima u Banjaluci te je pozvao lokalne zajednice da kandiduju projekte.

On je naveo da su na 6. javni poziv u okviru Finansijskog mehanizma stigle 43 prijave, dodavši da projektni tim čini pet članova u kojem je po jedan iz IRB-a, Ministarstva finansija, Ministarstva uprave i lokalne samouprave, UNDP-ja i Ambasade Švajcarske.

Prema njegovim riječima, projektni odbor donosi odluke konsenzusom. On je naglasio da se boduje isključivo kvalitet projekta i da to nema veze sa politikom i time ko je na vlasti u kojoj lokalnoj zajednici.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić zahvalio je u ime građana i privrednika što ovaj grad putem Finansijskog mehanizma može da realizuje svoj projekat integrisanog razvoja vodovodnog sistema “Gradiška istok”. On je rekao da je vrijednost projekta 180.000 KM, od čega je 100.000 iz Finansijskog mehanizma, a 80.000 su sredstva grada Gradiška.

“Kroz ovaj projekat ćemo uspjeti da obezbijedimo vodosnabdijevanje za socijalno osjetljive i ranjive kategorije na prostoru grada Gradiška. Obezbijedićemo 590 novih priključaka, a, sa druge strane, ćemo poboljšati hidrauličke uslove za 1.934 potrošača koji spadaju u socijalno osjetljive kategorije”, rekao je Adžić i dodao da će putem ovog projekta biti razvijana i svijest o značaju pitke vode i njenog ispravnog korištenja.

Načelnik Odjeljenja ta finansije opštine Foča Mirjana Davidović rekla je da je ova lokalna zajednica dobila sredstva za projekat adaptacije i sanacije zgrade Doma zdravlja u Foči, koja je stara 117 godina.

“Uz zamjenu krova, stolarije i fasade, biće adaptirana i jedna sala za grupni rad sa pacijentima, gdje se planira osnivanje škole za trudnice, rad sa pacijentima sa malignim oboljenjima, dijabetičarima, kao ostalim hroničnim nezaraznim bolestima”, rekla je ona.

Finansijski mehanizam uspostavljen je kako bi pružio podršku realizaciji prioriteta utvrđenih strategijama razvoja jedinica lokalne samouprave i na taj način doprinio jačanju javnih usluga i ruralnog razvoja u Republici Srpskoj.

Sredstva za njegovo funkcionisanje u ovom ciklusu obezbijedili su Vlada Republike Srpske putem Ministarstva finansija i Vlada Švajcarske putem Razvojnog programa UN /UNDP/ u BiH.