Bespovratna sredstva iz fondova EU za poljoprivrednu proizvodnju

U toku je javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz fondova EU za podršku investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

Pravo na bespovratna sredstva u iznosu od 30.000 do 200.000 maraka imaju fizička lica, poljoprivredna gazdinstva, pravna lica i preduzetnici koji se aktivno bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Јavni poziv otvoren je do 15. februara, a interesovanje poljoprivrednnih proizvođača je veliko.

Poljoprivredni proizvođači koji se bave primarnom proizvodnjom u oblasti stočarstva, uzgojem žitarica, uljarica, voća i povrća, do 15. februara mogu konkurisati za dodjelu bespovratnih sredstava iz EU fondova.

EU obezbjeđuje 65 odsto ukupnog iznosa investicije, izuzev za sektor voća i povrća gdje sufinansira 80 odsto sredstava.

Gazdinstvo Brane Mitrovića iz Јelaza kod Bijeljine proizvodi mlijeko, tovi junad i obrađuje 32 hektara oranice.

Konkurisali su za bespovratna sredstava kako bi unaprijedili i proširili proizvodnju.

– Fali nam modernijih mašina za jeftiniju proizvodnju u ratarstvu, da bi sve mogli propratiti. Treba nam sijačica, moderniji miks prikolica koja je dosta skupa, plug koji košta 50.000 – 60.000 maraka – rekao je Mitrović.
Za bespovratna sredstva EU zainteresovan je i Čedo Radovanović, voćar iz Velike Obarske. Planira da proširi zasad trešnje za 2 hektara, postavi protivgradnu mrežu i sistem za navodnjavanje.

– Naša procjena je da je ukupna investicija oko 100.000 maraka. Od toga bi 20.000 bio naš ulog, a 80.000 maraka sredstva iz fondova – istakao je Radovanović.

Sve što se koristi na jednoj farmi predmet je sufinansiranja: oprema, sušare, skladišta, mehanizacija za osnovnu obradu, osim traktora.

Vrijednost ovog projekta 3,5 miliona maraka.

Poljoprivredni proizvođači imaju dvije mogućnosti za realizaciju investicija. Јedna je da sve isfinansiraju i dostave dokumentaciju.

– Nakon toga, vrlo brzo EU refundira svoj dio bespovratnih sredstava. Drugi način je da farmeri dobiju avansno dio koji finansira EU. U tom slučaju je potrebna garancija banke – izjavila je samostalni stručni saradnik u Agrarnom fondu Bijeljina Rozalija Galac, navodi RTRS.

Ako su registrovani kao poljoprivredna gazdinstva ili fizička lica, a budu izabrani za dodjelu bespovratnih sredstava, poljoprivrednici imaju obavezu u roku od 30 dana se preregistruju u oblik pravnih lica.

 

 

 

Ostavite komentar: