Berzama vlada nervoza: Evro pao prema dolaru, bitkoin na šestomjesečnom minimumu

24.01.2022. | 09:15

Dolar je blago ojačao danas prema korpi vodećih valuta, dok je evro pao na trgovanju u Aziji, pošto na berzama vlada nervoza zbog tenzija u Ukrajini i mogućeg agresivnijeg povećanja referentne kamate Federalnih rezervi (FED) na sjednici ove nedjelje.

Na kripto tržištu, bitkoin se trguje blizu šestomjesečnog minimuma, što je dodatni znak panike među investitorima koji nastoje da “izađu iz rizične imovine”.

Dolarski indeks, koji mjeri vrijednost američke valute prema korpi šest glavnih rivala, porastao je za 0,11 odsto, a evro je potonuo za 0,19 posto na 1,1319 dolara, izvještava Rojters.

Dolar je ojačao prema japanskom jenu za 0,1 procenat na 113,8 jena.

Tenzije u Ukrajini se mjesecima zaoštravaju pošto Zapad tvrdi da se Kremlj priprema za rat i da gomila trupe blizu granica te zemlje kako bi spriječio da se Ukrajina pridruži NATO-u. Stejt department je saopštio u nedjelju da je naložio članovima porodica američkih diplomata da napuste Ukrajinu.

Na tržištima kriptovaluta, bitkoin je izgubio 3,4 posto vrijednosti i trguje se na nivou od oko 35.000 dolara, nakon što je u subotu dotakao najniži nivo od jula 2014. godine od 34.000 dolara. Cijena najveće svjetske kriptovalute se prepolovila u odnosu na maksimum od 69.000 dolara dostignut prošlog novembra.

Trgovci kažu da institucionalni investitori nastoje da rasprodajom smanje izloženost prema kriptovalutama, ali i prema drugoj rizičnoj imovini, kao što su akcije. Rasprodaje su naštetile većini digitalnih valuta, pri čemu se eter, drugi najjači virtuelni novčić na svijetu, spustio u subotu na 2.440 dolara, na najniži nivo od jula prošle godine.

Investitori navode da je do rasprodaje rizične imovine došlo usljed rasta očekivanja da će FED podići kamate znatno više nego što se na tržištu procjenjivalo prije mjesec dana.

Oznake: Berze, Bitkoin, Nervoza