Berlin zaustavio sertifikaciju: Evropi će jednog dana biti potreban Sjeverni tok dva

19.05.2022. | 16:06

Rusija se ne nada da će pokrenuti gasovod Sjeverni tok dva u skorije vrijeme, ali je uvjerena da će Evropi jednog dana biti potreban taj gasovod, bez obzira na to šta govore sada, saopšteno je danas iz Kremlja.

“Infrastruktura tog gasovoda je spremna i neko vrijeme će u radnom stanju ležati na dnu mora. Baš taj projekat će Evropi biti potreban jednom, šta god da kažu. Za sada nema nade (za pokretanje)”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Rojters.

Berlin je zaustavio sertifikaciju tog gasovoda, koji ide po dnu Baltičkog mora i koji je dizajniran da udvostruči isporuke ruskog gasa direktno do Njemačku, nakon što je Moskva zvanično priznala nezavisnost dva otcijepljena regiona u istočnoj Ukrajini i pokrenula specijalnu vojnu operaciju u toj zemlji.

Evropska komisija je u srijedu predstavila plan vrijedan 210 milijardi evra (220 milijardi dolara) u nastojanju da okonča oslanjanje Evrope na ruska fosilna goriva do 2027. i da ubrza prelazak na zelenu energiju, prenosi Tanjgu.

Potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak rekao je danas da će Rusija preusmjeriti energente koje Evropa odbije u druge regione svijeta, uključujući Aziju, dodajući da će kupci na zapadu skuplje plaćati isporuke neruske energije.