Berba jagoda kasni, a i prinosi manji

16.05.2021. | 20:00

Neočekivano hladno proljeće usporilo je razvoj ranog voća, pa u Semberiji kasni berba jagoda. Proizvođači smatraju da će i prinosi biti nešto manji nego prethodnih godina, ali se nadaju da će uz nešto višu cijenu uspjeti da ostvare zaradu.

Prve ovogodišnje domaće jagode na pijaci koštaju osam maraka za kilogram, što je iznad uobičajene cijene sredinom maja. Berba kasni zbog hladnih dana, kako na otvorenom polju, tako i u plastenicima.

Čedomir Radovanović, iz Velike Obarske, kaže da je hladnoća usporila vegetaciju, zbog čega su imali dosta problema da oporave biljke i vrate ih u život.

– Evo, sad vidimo posljedice te zime. Na ovim prvim plodovima pojavljuju se deformiteti – pojašnjava Čedomir.

Porodica Radovanović jagode uzgaja na površini od osam dunuma. Zbog niskih temperatura morali su više novca da ulože u đubriva i zaštitna sredstva. Očekuju da će prinos biti manji za 20 odsto.

– Vidjećemo koja je šteta i koliko će biti smanjen prinos, a definitivno hoće. Naša očekivanja su da bude 12 do 13 tona jagode, računajući tu i štetu. Podizanje ovog zasada nas je od prošle godine koštalo oko 15.000 maraka – rekao je Čedomir.

Preduzeće Agroplan i ove godine ima u prodaji organski uzgojene jagode iz plastenika. Očekivali su da će prve plodove ubrati nešto ranije, ali je i ovdje sazrijevanje kasnilo zbog hladnoće.

Ljiljana Јanković, direktorka Agroplana Bijeljina, kaže da su krenuli s prvim jagodama na tržište, ali da nisu zadovoljni
prinosom, jer je prošla godina bila mnogo bolja.

– Sve je uzrokovano hladnim vremenom koje je usporilo rast, kao i samo oprašivanje, jer su pčele zbog hladnoće bile manje aktivne – navodi ona.

Na tržištu su se i rane jagode iz uvoza pojavile u skromnijim količinama. Zbog njihove visoke cijene većina građana sačekala je nešto jefitiniji prvi domaći rod. I prehrambena industrija će zbog manjih prinosa domaćih jagoda i njihove visoke cijene smanjiti količine za preradu.

 

 

Oznake: Jagode, Prinosi, Uzgoj