Banka Engleske potvrdila: Lik kralja Čarlsa od juna na britanskim novčanicama

21.02.2024. | 12:26

Novčanice sa portretom britanskog kralja Čarlsa Trećeg biće u upotrebi u Velikoj Britaniji od 5. juna, saopštila je Banka Engleske.

Portret kralja biće na novčanicama od pet, 10, 20 i 50 funti, koje će se upotrebljavati zajedno sa onim na kojima se nalazi lik kraljice Elizabete Druge.

Banka Engleske naglasila je da će se nove novčanice štampati samo kao zamjena za one koje izgledaju istrošeno i da bi se ispunila povećana potražnja za novčanicama.

Prema navodima Banke, ovakav pristup je u skladu sa uputstvima kraljevske porodice i njegov cilj je minimalizovanje ekološkog i finansijskog uticaja promjene.

“To znači da će nove novčanice sa likom monarha, koji je poznat po zalaganju za ekološka pitanja, ući u cirkulaciju `veoma postepeno`”, dodaje se u objavi Banke Engleske.

Čarls, koji je tron naslijedio nakon smrti svoje majke Elizabete 2022. godine, biće tek drugi monarh čiji će lik biti na novčanicama Banke Engleske.

Kompanija za proizvodnju kovanica “Rojal mint” počela je da proizvodi prve kovanice sa likom kralja Čarlsa krajem 2022. godine.

Oznake: Banka, Čarls, Engleska, Kralj